GAP kapsamında devam eden çalışmaları incelemek üzere
Şanlıurfa'ya gelen
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, tarihi mekanları gezdi. Şanlıurfa sokaklarını Roma sokaklarına benzeten Yılmaz, şehrin çok köklü bir tarihe sahip olduğunu, ancak hazine büyüklüğündeki geçmişine sahip çıkılmadığını söyledi.
Şanlıurfa'da Devlet Planlama Teşkilatı ve Şanlıurfa
Valiliği işbirliğince cazibe merkezi olarak seçilen ve
restore edilen tarihi
Urfa evlerini ziyaret eden Yılmaz, burada yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra Vali
Nuri Okutan, Şanlıurfa Cazibe Merkezi
Projesi ile ilgili brifing verdi. Vali Okutan, Şanlıurfa'nın Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan yolu olduğunu anlatarak tarihi, turistik zenginliğinin yanında tarımsal potansiyeline vurgu yaptı.
Şanlıurfa'nın tarihi yapısına hayran kaldığını dile getiren Yılmaz, geçmiş hükümetleri hazine hükmündeki geçmişe sahip çıkmamakla suçladı. "Adeta hazine diyebileceğimiz şehirlerimiz, bu varlıklarımız geçmişte sahipsiz kalmış." diyen
Cevdet Yılmaz, tarihi değerlerin sosyal hayatı zenginleştirmenin yanı sıra turizme katkı sunacağını belirtti. Yılmaz, "Yeni yeni biz sahip çıkıyoruz. Bunlar sosyal hayatı zenginleştiriyor. Gelecekte burada gezen bir çocuk farklı bir tarih görecek, bu tarihi görerek yetişen bir çocukla afedersniz mezbelik görerek yetişen bir çocuğun aynı olabileceğini düşünebilir misiniz? Bu değerler sosyal hayatı değiştirecek ve turizme katkısı olacaktır." dedi.
Şanlıurfa'nın çok köklü bir il olduğunu anlatan Yılmaz, tarihte önemli roller üstlendiğini, 21. yüzyılda yine o tarihe yakışır bir canlılık içinde görmek istediğini ifade etti. Bu yöndeki çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Yılmaz, GAP denince akla sadece sulama ve tarımın gelmemesi gerektiğini kaydetti. Yılmaz, şunları söyledi: "Şanlıurfa'da işe sadece sulama olarak tarım olarak bakmıyoruz, çok boyutlu bir şekilde bir
kalkınma öngörüyoruz. Bunun içinde sosyal boyut var, sosyal hayatı mutlaka zenginleştirmemiz, geliştirmemiz gerekiyor. Burada SODES'le çok güzel çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan kültürel değerlere sahip çıkmak ve o eski tarihi değerleri yeniden diriltmek gerekiyor, bu turizm açısından son derece önemli. Şanlıurfa'nın turizm potansiyelini görmemek için kör olmak gerekir. Bu çalışmalar çok daha önce başlaması gerekiyordu."
GAP'ın son
eylem planı ile bölgede yepyeni bir dönemin başladığına işaret eden Yılmaz, GAP eylem planını ilan ederek işin
ekonomik, sosyal, altyapıyı ve kurumsal boyutu olmak üzere 4 eksen altında da 73 ana faaliyet, 300'den fazla proje ile bölgede yepyeni dönem başladığını, bunun önümüzdeki yıllarda daha net bir şekilde görülebileceğini kaydetti.