Mehmet Bayer -
Çanakkale'de, bayrama hazırlanan ve talebin yoğunluğu nedeniyle günlerdir hummalı bir çalışma yürüten
baklava üreticileri,
üretim yapacak tepsi yetiştiremiyor.
Mutfak kültürümüzün önemli tatlarından, bayramların ve özel günlerin vazgeçilmezi baklavaya, yaklaşan
Ramazan Bayramı öncesinde talep artıyor. Çanakkale'de baklava, pasta, süt tatlıları ile sandviç çeşitleri üreten bir firmanın baklava bölümünde çalışan 10 kişilik ekibi, yoğun günler geçiriyor.
Sabah erken saatlerinde fabrikadaki bölümlerinde göreve başlayan
işçiler önce iş dağılımı yapıyor. İşçilerden ikisi, önce hamuru hazırlıyor, daha sonra bunları oklava yardımıyla yufka haline getiriyor. Bir oklava üzerinde 12 adet yufkayı bir araya getiren işçiler daha sonra bunları baklava olabilmesi için uygun boyutlarda kesiyor.
Bu sırada diğer bir işçi ise, isteğe bağlı olarak
tercih edilen
fıstık ve cevizleri bıçakla öğütme işine girişiyor. Hazırlanan baklava hamurlarına daha sonra bu iç malzeme işçilerin el çabukluğuyla dolduruluyor.
Tepsiler içinde hazırlanan baklavalar yaklaşık 1 saat boyunca fırınlarda pişiriliyor. Tüm bu hummalı çalışmanın sürdüğü sırada ise diğer bir işçi tatlıların
şerbetini hazırlıyor. Fırından çıkan baklava üzerine bu şerbet bir kepçe yardımıyla dökülüyor. Son olarak tatlıların üzerine
antep fıstığı serpiştiriliyor.
İki buçuk kilogramlık tepsilerde üretilen baklavalar, 35 liradan
satışa sunulacak. Depozito ücreti karşılığı vatandaşa verilen tepsi, baklavanın tüketilmesinin ardından firmaya iade edilecek.
Firmanın sahibi Ali
Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 günden bu yana bayrama
hazırlık yaptıklarını söyledi. Oldukça yoğun bir taleple karşı karşıya kaldıklarına değinen Polat, ''Cevizli ve fıstıklı baklava imal ediyoruz. Cevizli baklava, biraz daha ağırlıklı'' dedi.
Yaklaşık 2 bin tepsi baklava satışı yapacaklarını düşündüklerini belirten Polat, ''Satışlarımız arife günü başlayacak ve bayram süresince devam edecek. Şu anda tepsi bulmakta zorluk çekiyoruz. Elimizdeki tüm tepsileri baklavayla doldurduk ve bayramı bekliyoruz. Bu tatlıları Çanakkale merkez ve ilçeleri, askeri birlikler ile Balıkesir'in
Gönen ilçesi ile Edremit ilçesine bağlı Akçay beldesine gönderiyoruz'' diye konuştu.
Baklava ustası
Hacı Budak ise, baklavalarda iyi
Gaziantep unu ve nişastasını kullandıklarını bildirdi. Bir tepsi baklavanın imalatının yaklaşık 2 saat sürdüğünü anlatan Budak, ramazanda oldukça yoğun çalıştıklarını artık bayrama hazırlandıklarını ifade etti.
Budak, günlük satış için iş yerlerine 50-60 tepsi baklava ürettiklerini belirterek, en çok cevizli baklavanın tercih edildiğini bildirdi.
Üretimde kullanılan malzemelerin yanı sıra iyi bir baklavanın ortaya çıkmasında şerbetinin de büyük önem taşıdığını ifade eden Budak, şerbette kesinlikle tatlandırıcı ya da glikoz kullanmadıklarını, toz
şeker, su ve limonla bunu oluşturduklarını kaydetti.
(BYR-CC-YÜC)25.08.2011 10:44:47