Çanakkale Boğazı'nda bir araya gelen
balıkçılar, trolle avlanmaya karşı
pankartlar açarak, tekneleriyle denizden geçiş yaptı.
Çanakkale
Balıkçı Barınağı'nda toplanan balıkçılar, teknelerine, ''Sardalyemizi İstiyoruz'', ''Balıklarımız Tükenmesin'' ve ''Uskumrumuz Bitmesin'' gibi pankartlar açtı ve Türk bayrakları astı. Balıkçılar daha sonra, Çimenlik Kalesi ile Kordonboyu arasında geçiş yaptı. Eyleme katılan
Greenpeace üyeleri de ''Yasa dışı avı durdur'' pankartı açtı.
Eyleme, Çanakkale
Valisi
Güngör Azim Tuna,
AK Parti İl
Gençlik Kolları ile sahildeki vatandaşlar da
destek verdi.
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çanakkale'de yaşayan bir kişi ve buranın mülki amiri olarak, çevre hassasiyetini ve duyarlılığını dile getiren eylemi gönülden desteklediklerini söyledi.
Bu konudaki hassasiyetlerini daha önce dile getirdiklerini anımsatan Tuna, ''Yarın bölgemizdeki uluslararası sularda tirol avcılığı başlıyor. Yasal yönden belki ona yapacak bir şey yok. Geçimini bu işten sağlayan insanlar geliyor, yapacak ama bizim bundan önceki sorunumuz neydi? Bu işi yapanların düzgün yapmaması, kurallara uygun hareket etmemesi ve tamamen kendi alanlarının dışına çıkarak, geleceğimizi karartacak şekilde usulsüz yöntemlerle avlanma yapmalarıydı. Biz buna karşı çıkıyorduk'' diye konuştu.
Tuna, gerekli tedbirleri aldıklarını ve yarından itibaren kurallara uygun hareket etmeyenlerle ilgili gerekli
yasal işlemleri yapacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Onlara bu işi yaptırmayacağız. Bu konuda kararlıyız. Bu iki ayı sorunsuz atlatmayı hedefliyoruz. Bu konuda herkesin desteğine ihtiyacımız var. Yanlış yapanı bize bildirsinler. Bu konuda Sayın Başkan ve
kooperatif üyelerine büyük görev düşüyor. Kendi karasularımızı, denizlerimizi koruyalım.''
-SİSTEMLİ DENETİM YAPILACAK-
Vali Güngör Azim Tuna, şu anda teknelerde mevcut olan ais sisteminin sürekli açık tutulmasını sağlayacaklarını bildirdi.
Bu teknelerin hangi dakikada ve saatte nerede olduklarını sürekli izleyeceklerini vurgulayan Tuna, şu bilgileri verdi:
''
Sahil güvenlik,
jandarma ve il tarım müdürlüğü elemanlarımız burada hepsi hazır.
Ayvacık, Ezine, Kabatepe, Saros ve Çanakkale bölgelerinde tertibatlar alınacak. Kamera sistemleri kuruyoruz. Limanlara gelen bütün teknelerin tuttuğu
balıklar ve ürünler
kontrol edilecek. Buna uymayan, sistemini kapatana hemen gereken işlemi yapacağız, cezai işlem uygulayacağız ve bunlara kesinlikle av yaptırmayacağız.
Çanakkale
Su Ürünleri Merkez 1. Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz da Vali Tuna'ya desteğinden ötürü teşekkür etti.
Özkurnaz, kaçak avcılığın önüne geçilmesi konusunda denize gönül verenler, balıkçılar ve herkesin sorumluluğunun bilincinde olması halinde sorunun ortadan kalkacağını belirtti.
(UMT-CC-ARD)14.07.2011 17:50:21