Balıkesir 1.Aile Mahkemesi
Hakimi Gül Pak,
toplumların sağlıklı olabilmesi için
aile yapısının sağlıklı olması gerektiğini belirterek, "Modern hukuk sistemi de aileyi önemsiyor. Günümüzde devletlerde aileyi bir kurum olarak kabul ediyor.
Birleşmiş Milletler Evrensel Beyannamesi'nin16. maddesi evlenmeyi ve aile kurmayı temel haklardan sayıyor. Anayasamızda da aileyi koruyan hükümler bulunuyor." dedi.
Balıkesir
Hukukçular Derneği'nin geleneksel 'Salı Söyleşileri'nin bu hafta '
Boşanma ve Aile Hukuku' konusu ele alındı. Söyleşiye konuşmacı olarak Balıkesir 1.Aile Mahkemesi Hakimi Gül Pak ve 2. Aile Mahkemesi Hakimi S.Ercan Uğurdan konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca eski Adalet Komisyonu Başkanı Hakim Metin Günver, eski baro başkanlara Erbuğ Delituna ve Kemal Çelikboya, Dernek Başkanı Mustafa Kalınoğlu ve çok sayıda
dernek üyesi
avukat katıldı. Toplantının konuk konuşmacıları boşanma kavramı, boşanmanın sebepleri, boşanmayı engelleyecek unsurlar hakkında yaptıkları konuşmaları dinleyiciler büyük bir ilgi ile izledi.
Balıkesir Hukukçular Derneği binasında yapılan söyleşide Hakim Gül Pak, Balıkesir'deki boşanmalarla ilgili istatistiki bilgiler verdi. Balıkesir'de boşanma sayısının nüfusuna göre çok olduğunu belirten Hakim Pak, boşanmalarla birlikte ortaya çıkan 'parçalanmış aile' olgusunun suç oranını artırdığını söyledi. Balıkesir'in çocuk suçlarında Türkiye'de 4. sırada olduğunu belirten Hakim Pak, "Balıkesir'de 2005 yılında 724, 2006 yılında 613, 2007 yılında 612, 2008 yılında 582, 2009 yılında 641 ve 2010 yılında ise 630 çift boşanmış. Bu rakamlar Balıkesir'in nüfusuna oranla çok fazla. Ayrıca parçalanmış aileler, çocuklarının suça karışmasında önemli bir etken." dedi.
Toplumların sağlıklı olabilmesi için aile yapısının sağlıklı olması gerektiğini,
modern hukuk sisteminin de, aileyi önemsediğini vurgulayan Hakim Gül Pak, devletlerin aileyi bir kurum olarak kabul ettiğini,
Birleşmiş Milletler Evrensel Beyannamesi'nin16. maddesinin de evlenmeyi ve aile kurmayı temel haklardan saydığını, Anayasamızın da aileyi koruyan hükümlere sahip olduğunu kaydetti. "Boşanma kavramına adliyeden bakınca Balıkesir'de evli insan kalmayacak diye düşünüyorum." diyen Hakim Pak, "Hiç bir şey dışarıdan gözüktüğü gibi değil. Hele günümüzde.
Kadın, 'ben özgürüm' diyor, erkek de 'ben özgürüm' diyor.
Evliliklerde sevgi ve saygı önemli. Her iki taraf da rollerini yerine getirmeli." diye konuştu.
Hakim olarak gözlemlerine göre boşanma sebeplerini dört ana başlıkta topladığını söyleyen Hakim Pak, bunların
ekonomik, sosyal,
psikolojik sebepler ve çevre faktörü olarak sıraladı. Son yıllarda önemli bir boşanma sebebinin ise eşlerin internet kullanması ile ortaya çıkan sebepler olduğunu, en büyük sebebin ise ekonomik yetersizlik olduğunu vurguladı. Hakim Pak, internet kullanımının evliliği çöküşe götüren bir hastalığa dönüşebildiğini, eşlerin internet üzerinden yeni ilişkiler, arkadaşlıklar kurmasının boşanmaya sebep olduğunu, internet üzerinden kurulan ilişkilerin ise geçici olduğunu gözlemlediğini belirtti.
"GENÇLERİN YETİŞTİRİLME TARZI ÇOK ÖNEMLİ"
Eşlerin iyi bir evlilik sürdürmesi için çocukluktaki yetiştirilme tarzının önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Balıkesir 1.Aile Mahkemesi Hakimi Gül Pak, çocukların paylaşma, yardımlaşma konusunda eksik yetiştirildiğini kaydetti. Pak, evliklerin sağlıklı olması için karşılıklı saygı, yardımlaşma, 'biz' kavramının gelişmesi, annelerin bu kavramları çocuklarına öğreterek yetiştirmesi gerektiğini söyledi. Eşlerin kendilerini ve eşlerini iyi tanımasının önemine de vurgu yapan Hakim Pak, evli kişilerin sorun yaşadıklarında bir uzmana danışmaktan da kaçınmamasını önerdi. Pak, "Ben, adliyeye boşanmak için gelen eşlerin evliliklerini kurtarabileceklerini düşündüğümde onları bir uzmana gönderiyorum. Bir uzmana danışan çiftler, bir dahaki duruşmaya barışmış olarak geldiklerini gözlemledim. Evliklerin sağlıklı olarak yaşamak için bazı önerilerim de var. Evlilikte sorumluluklar paylaşılmalı, eşler evliliğe ekonomik katkı sağlamalı,
iletişim çok önemli, eşler kişisel gelişimini artırmalı." dedi.