Balina ekmek
üretimine dört ay önce başlayan Kurt, ilk gün 2 adetle başladığı 7 -8 kg'lık balina ekmek üretim sayısını bugün 12 adete çıkardı.
Balina ekmeği yulaf,
arpa, çavdar, mısır, kepek ve
buğday unu kullanılarak yapılıyor. Ekmeğin yapımında Mehmet Kurt'un deyişi ile ''Anadolu’nun öz buğdayları kullanılıyor.'' Balina ekmeğin hikayesini ise Fırıncı Mehmet Kurt şöyle anlatıyor: ''Dört ay önce İzmirli bir
fırıncı kardeşimiz balina ekmek tasarımı yaptıklarını ve ayrıntılarını bana anlattı, burada tutulur mu diye araştırmalar yaptım. Sonrasında ise yapmaya karar vererek ilk gün 7 kiloluk 2 adet ekmek yaparak satışa çıkardım. Balina ekmekleri kilo ile satmaya başladım. Bu 2 ekmek ilk gün olmasına rağmen
akşam olmadan satıldı. Ekmeği ilk gören müşteriler önce şaşırdı, sonra gözleriyle iyice inceleyip satın aldılar.''
Müşterilerden gelen olumlu tepkiler üzerine günde 12 civarında (yaklaşık 90 kg) balina ekmek üretmeye başladıklarını anlatan Kurt, hamurunu hazırlayıp mayalanmasını beklemenin 5 saat, pişmesinin ise 3,5 saat sürdüğünü ifade etti. Her gün saat 11.00’de ekmek pişirilip tezgaha konduğunu belirten Kurt, balina ekmeğin 4 gün boyunca tazeliğini koruduğunu söyledi. Kurt, ''Balina ekmeğin hamurunu hazırlarken en hassas nokta, ekşi mayasının çok iyi ayarlanması.
Ekşi mayayı kendim yapıyorum. Fırında 15 kişi çalışıyor onlara bile şimdilik ekşi mayanın sırrını öğretmiyorum.'' dedi.
Mehmet Kurt, ekmeği ilk görenlerin çok merak ettiklerini, ''Bu nasıl ekmek böyle? İçinde ne var? Nasıl pişiriyorsunuz? Tadına bakabilir miyiz? Ekmeği kucağımıza alıp bir resim çekinebilir miyiz?'' diyenlerin bile olduğunu söyledi.
Balina ekmeklerden alanlar en çok 1 kg şeklinde kestirerek evlerine götürüyor. Balina ekmeğin uzunluğu ise 75 santimetre ile 100 santimetre arasında değişiyor.