İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Özlüce İşletme Şefliği Çaydüzü deposunda kurulan
fidanlıkta başarılı sonuçlar alındı.
Orman Genel Müdürlüğü ve
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünün destekleriyle kurulan fidanlıkta 1 yıl içinde 70 bini
kestane olmak üzere toplam 130 bin adet yabanıl
meyve fidanı üretildi.
Sahil kesimindeki kestane dal kanseri hastalığı nedeniyle kuruyan kestane ağaçlarının yerine kansere dayanıklı ve sağlıklı kestane ağaçlarının yetiştirilmesini sağlamak amacıyla kurulan fidanlıkta, öncelikle kestane olmak üzere,
ceviz, badem, keçiboynuzu,
fıstık çamı, yaban kirazı, ahlat, kızılcık, üvez, defne,
kuşburnu, kocayemiş, muşmula ve
ıhlamur gibi yabanıl meyve veren türler yetiştirildi.
Fidanlıktaki çalışmalar hakkında bilgi veren İnebolu Orman İşletme Müdürü Osman İkinci, hedeflerinin bu yıl sonu itibariyle 200 bin fidan üretmek olduğunu belirtti.
Çalışmaların devam ettiğini ve fidanlığın daha da büyütüleceğini ifade eden İkinci, ''Özlüce İşletme Şefliği Çaydüzü Deposunda Batı
Karadeniz bölgesinin en büyük fidanlığını kurduk. Şimdiye kadar 170 bin fidan ekimi yaptık, 130 bin adet fidan ürettik. Bunların arasında 70 bin kestane, 20'şer bin adet badem ve keçiboynuzu fidanı var. Ürettiğimiz fidanlardan 10 bin adedini vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıttık. Hedefimiz 200 bin adet fidan üreterek fidanlığımızı daha da büyütmek. Bu hedefe ulaşmak için çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor'' diye konuştu.
İkinci, tüm sahil kesiminin kestane fidanı ihtiyacını karşılayabileceklerini ifade ederek, ''Gerek
doğa koruma ve bunun sonucunda yaban hayatına katkı sağlamak ve gerekse bölge insanına alternatif geçim ve gelir kaynağı olma noktasında Genel Müdürlüğümüzün ve Kastamonu Bölge Müdürlüğümüzün bize verdiği destekle bu çalışmaları sürdürmekteyiz'' dedi.
(CB-ZHL)09.06.2011 10:17:51