Tarihi yapıları ve
doğal güzellikleriyle ünlü Karabük'ün
Safranbolu ve Bartın'ın
Amasra ilçeleri,
Ramazan Bayramı
tatilinde ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
Ramazan Bayramı'nda, yaklaşık iki bin geleneksel Türk konağının bulunduğu Safranbolu'da, tarihi evlerden dönüştürülenlerle yaklaşık 2 bin 500
yatak kapasitesi bulunan
otel ve pansiyonların tamamı doldu.
Han, hamam, cami, çeşme,
köprü ve konakların eşsiz güzelliğini keşfetmek isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği 3 bin yıllık geçmişe sahip Safranbolu'ya, Ramazan Bayramı tatilinde turlarla günübirlik 80 bin civarında turist geldi.
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin turizmcileri sevindirdiğini söyledi.
Tatili fırsat bilen
yerli turistlerin UNESCO'nun Dünya Miras Kentleri Listesi'ndeki ilçeye geldiklerini ifade eden Aksoy, şöyle konuştu:
''Herhangi
mimari plana dayanmaksızın 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş yaklaşık 2 bin geleneksel konak, turistlerin adeta akınına uğruyor.
Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların eşsiz güzelliğini keşfetmek isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği 3 bin yıllık geçmişe sahip Safranbolu'ya Ramazan Bayramı tatilinde çeşitli turlar ve geziler kapsamında binlerce turist geldi. 2 bin 500 yatak kapasiteli otel ve pansiyonların tamamı doldu.''
-SAFRANBOLU LOKUMUNA TALEP-
Görüntüsü ve kıvamıyla boğazı yakmayan, dişe ve damağa yapışmayan, kendisine has lezzet ve a
romasıyla diğer lokumlardan farklılığıyla öne çıkan Safranbolu lokumu, 9 günlük bayram tatilinde turistlerin en fazla talep ettiği
ürün oldu.
Özel bir lokum firmasının
gıda mühendisi Eda Yetimoğlu, tarihi konakların tasvir edildiği çeşitli ambalajlarla satışa sunulan lokumların tatilcilerden yoğun talep gördüğünü söyledi.
Bayramda yaklaşık 30 ile 40 ton arasında lokum ürettiklerini ifade eden Yetimoğlu, ''Bayramlarda lokumlar çikolatadan daha fazla satılıyor. Safranbolu'ya gelen her turist mutlaka bir paket lokum alıyor. Çünkü bu lokumu ilçemizden başka bir yerde bulamayacaklarını biliyorlar'' dedi.
-AMASRA'DA YOĞUNLUK-
Sesamos adıyla MÖ 12. yüzyılda Fenikelilerin kıyılar boyunca oluşturduğu kolonilerle kurulan, İranlı Prenses Amastris'in yönetimi döneminde en parlak zamanını yaşayan Amasra, 3 bin yıllık tarihi geçmişin izlerini doğal güzellikleriyle turizme taşıyor.
Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma,
Bizans, Ceneviz,
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu Amasra, bakir koyları, tertemiz kumları, az dalgalı suları ve doğayla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra
balık ağırlıklı mutfak kültürüyle yerli ve
yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Çok sayıda tarihi eserin yanı sıra doğal güzellikleri ve balık ağırlıklı mutfak kültürüyle turistlerin ilgisini çeken Amasra'da bayram için otel ve pansiyonlardaki odaların tamamı doldu.
Amasra Belediye Başkanı
Emin Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı tatilinde 3 bin kişiye ulaşan yatak kapasitelerinin talebi karşılamadığını, vatandaşların evlerini pansiyon olarak turistlere kiraladığını söyledi.
Amasra'nın ''
Karadeniz Bölgesi'nin Antalya'sı'' olduğunu belirten Timur, şunları kaydetti:
''Bayramda adeta
iğne atsanız yere düşmeyecek oranda kalabalık yaşadık. 6 bin 500 nüfuslu ilçemizde günübirlik ziyaret sayısı yaklaşık 50 bine ulaştı. Belediye olarak yaz ayının yoğunluğundan dolayı hazırlıklıydık. Ancak beklediğimizin çok ötesinde bir kalabalıkla karşılaştık. Önceki yıllardaki tatillerin adeta 2 katı ziyaretçi geldi. Emniyetin ve bizim aldığımız tedbirler sayesinde sorunsuz bir tatil geçirdik. Esnafın ve turizmcilerin yüzü güldü.''
(SB-AOL-SOY-HAN)05.09.2011 12:17:13