Kemal Uğuz -
Türkiye nüfusunun yüzde 80-90'ının dişlerinde mikro çatlaklar bulunduğunu, bu durumun aşırı
şeker tüketimiyle dişlerde çürümeye yol açtığını bildiren uzmanlar, bayramda şekerin dozunun kaçırılmaması tavsiyesinde bulunuyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Ana
Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı boyunca oruçlu kişilerin susuzluğu artıran şeker ve tatlıdan uzak durmaya çalıştığını söyledi.
Ramazan Bayramı'nın gelmesiyle bu kişilerin şeker ve şekerli ürünlere aşırı ilgi göstermelerinin diş sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getireceğini ifade eden Prof. Dr. Durmuş, bayramda çocukların yanı sıra yetişkinlerde şeker alım miktarı ve sıklığındaki artışın
ağızda sürekli karbonhidratlı bir ortam oluşturacağını belirtti.
Bu durumun diş
çürüklerindeki bakterilerin beslenmesine zemin hazırlayacağını söyleyen Durmuş, şeker tüketimiyle ağızdaki asidik ortamın arttığını, ağzın suyla çalkalanması durumunda bile bu asidik ortamın kaybolmasının yaklaşık 40 dakikayı bulduğunu bildirdi.
-''ŞEKERLİ BESİNLER DOĞAL OLSA BİLE ASİT OLUŞTURUYOR''-
Prof. Dr. Durmuş, araştırmaların asidik ağız ortamının diş çürüklerini artırdığını gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Türkiye nüfusunun yüzde 80-90'ının dişlerinde mikro çatlaklar var. Bu durum, aşırı şeker tüketimi başta olmak üzere diğer etkenlerle dişte çürümeye yol açıyor. Şekerin içindeki asidik yapı dişlerdeki mikro çatlakları harekete geçiriyor. Bunun sonucunda dişlerde çürüme ve sızlama başlıyor. Bayramı diş ağrısı ve sızlamayla geçirmek istemeyenler şekerin dozunu kaçırmasın. Tüm şekerli besinler
doğal yollarla üretilse bile diş yüzeyinde asit oluşturuyor. Bu asitler sonucu ortaya çıkan plakların fırça ve macunla temizlenmesi gerekmektedir.''
Bazı bölgelerde oluşan plakların temizlemesinin zor olduğunu ifade eden Durmuş, yemeğin çürük oluşturma potansiyeli olan bir gıdayla bitirilmemesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Durmuş, piyasada satılan, dişin çürümesini engellediği veya dişi koruduğu iddia eden ürünlerin başlı başına diş çürümelerine karşı önleyici etkisi olmadığını, bu tür ürünlere itibar edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
(KML-ÖND-HAN)29.08.2011 12:32:37