İlk etapta
Yeşilköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
soğuk hava tesislerinde sarılan 15 ton
elma, İran'a gönderildi.
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede başlatılan iyi tarım uygulamasının meyvelerini vermeye başladığını söyledi.
Yörenin, Kaz Dağları'nın eteklerinde olması, iklim koşulları ve bol oksijenin, üreticiye büyük avantaj sağladığını kaydeden Pehlivan, ilçede, bin 24 ailenin, 3 bin 243 parselde elma üretimi yaptığını ifade etti.
Pehlivan, şöyle dedi:
''
İklim koşuları nedeniyle yöremiz elması, ince kabuklu, bol sulu, sert ve uzun süre dayanabilen, farklı aromasıyla kendine özgü bir tat oluşturmuş. Bölgenin en büyük geçim kapısı. Elma üretiminden ilçemize yıllık 1 milyon ile 1 milyon 250 bin lira arası hatırı sayılır bir girdi sağlanmaktadır. Bugün ilçemizden İran'a elma gidiyor olması iyi tarım uygulamasının meyvelerini verdiğini göstermektedir. İlçemiz için meyvecilik çok önemlidir. Yeni hedefimiz yöremiz elmasına
patent almaktır. dedi.
Yeşilköy Kooperatif Başkanı Dündar Özcan da, tüccar Mehmet Tayfur'un girişimleriyle gerçekleşen ihracatın devam edeceği söyledi.
Feyyaz Gıda Firması'nın yörede üretilen ürünleri İran'a göndermeye başladığını kaydeden Özcan, Bayramiç'ten
yurt dışına ilk kez elma gönderdiklerini bildirdi.
İlk etapta 15 ton elmayı İran'a gönderdiklerini, bunun önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirten Özcan, ''Köyümüz
kooperatifine ait tesislerde sarılan elmalar yola çıktı. Geçtiğimiz yıllarda üretici ürününe
pazar bulamamış ve buzhanelerdeki elmasını çöpe atmıştı. İlk kez üreticinin yüzü gülüyor. Tabi bizler de bu mutluluğa ortak olmanın sevincini yaşıyoruz. Yöremiz elmasının aroması, sertliği, kalitesi, tadı hiçbir bölgede bulunamayacak orandadır. Ürettiğimiz elmanın pazar bulacağına ve yeni taleplerin gelmesini sağlayacağından kuşkumuz yok'' diye konuştu.