Mamayla beslenen bebeklerin
astım olma ihtimalinin,
anne sütüyle beslenen bebeklere oranla iki kat daha fazla olduğu belirtildi.
Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Akarlar, hazır
mamaların astımı tetiklediğinin bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlandığını söyledi. Akarlar, "Bebeklere anne sütü yerine hazır mama verilmesi, o bebeğin astım hastası olma ihtimalini iki kat artırıyor." dedi.
Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu ve Doruk Sağlık Grubu tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen sağlık bilgilendirme seminerlerinde konuşan Dr. Akarlar, anne adaylarına bebeklerini hazır mamalar ile beslememeleri konusunda uyardı.
Kursiyerlere anne sütünün önemini anlatan Akarlar, hazır mamaların anne sütünün yerini asla tutamadığının altını çizdi. Dr. Akarlar, şöyle konuştu: "Bebeğinize anne sütü yerine hazır mamalar yedirmeyin. Hazır mamanın astım ve benzeri hastalıkları tetiklediği bilimsel olarak kanıtlandı.
Anne sütü yerine hazır mama vererek çocuğunuzda birçok hastalığın ortaya çıkışını hızlandırabilirsiniz. Bu mamaları yiyen çocuklarda astım olma ihtimali anne sütü emen çocuklara oranla iki kat daha fazla."
Rafine ve pastörize ürünlerin
kanser, astım ve romatizmal hastalıklar gibi çok sayıda hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çeken Akarlar, yüz yıl önce astım diye bir hastalığın mevcut olmadığını kaydetti. Hava kirliliği, nem, küf ve daha birçok etkenin artmasıyla birlikte bu hastalığın da çok sayıda insanda görüldüğünü belirten Akarlar, genetiği değiştirilmiş ürünlerin kullanımının artmasının da astım ve kanseri tetiklediğini savundu.
ASTIM, AÇIK TENLİLERDE DAHA YAYGIN
Hastalık şikayetiyle kendilerine başvuran çocuklarda astım hastalığının genelde açık tenli kişilerde daha yaygın olduğunu ifade eden Akarlar, astımın genetik bir hastalık olduğunu dile getirdi. Akarlar, anne ve babasında astım olan çocuğun da bu hastalığa yakalanma oranının çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi.