Bilim,
Sanayi ve
Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, ''KOBİ'ler
üretim heyecanları, esnek yapıları ve yeniliklere açık özellikleriyle krizin mağduru değil, krizden çıkışın anahtarı olmuşlardır'' dedi.
Kavranoğlu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (
KOSGEB) tarafından düzenlenen ''
Avrupa Küçük İşletmeler Yasası'' etkin liğinin açılışında yaptığı konuşmada, KOBİ'lerin
ülke ekonomilerinin belkemiğini oluşturduğunu belirterek, hükümet olarak bu gerçeği çok iyi bildiklerini, KOBİ'leri güçlendirecek adımları atmaya önem verdiklerini söyledi.
Ekonomideki belirsizliklerin ve krizlerin en fazla KOBİ'leri etkilediğini ifade eden Kavranoğlu, Türkiye'de sağlanan güven ve istikrar ortamının KOBİ'lere büyük faydası olduğunu anlattı.
Kavranoğlu, ''2002 yılında yüzde 60-70
faiz oranıyla
kredi bulabilen KOBİ'ler bugün yüzde 8-9 faiz oranlarıyla kredi kullanabilmektedir'' dedi.
Son küresel krizle başlayan ve devam eden gelişmelere bakıldığında, Türkiye'nin krizi en az hasarla atlatan ekonomilerden biri olduğunu söyleyen Kavranoğlu, Türkiye'nin bu yıl yüzde 7'nin üzerinde büyümesinin beklendiğini anımsattı.
Türkiye'nin başarılarında ekonomi yönetimi kadar reel sektörün ve KOBİ'lerin de payı bulunduğunun altını çizen Kavranoğlu, ''Yıllık 130 milyar dolara yaklaşan ihracatımızın yüzde 60'ını KOBİ'lerimiz yapmaktadır. KOBİ'ler üretim heyecanları, esnek yapıları ve yeniliklere açık özellikleriyle krizin mağduru değil krizden çıkışın anahtarı olmuşlardır'' diye konuştu.
KOBİ'lerin
rekabet şartlarının iyileştirilmesi için önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Kavranoğlu, KOSGEB Kanunu'nda gerçekleştirdikleri değişiklikleri anımsattı.
KOBİ'lerin artık bugün KOSGEB ile birlikte çalıştığını söyleyen Kavranoğlu, ''2002'de KOSGEB veri tabanına kayıtlı
işletme sayısı 4 bin iken bu rakam bugün 620 bini geçmiştir'' dedi.
Kavranoğlu, KOBİ'lerle yakın temas sağlamak için bütün şehirlerde KOSGEB Hizmet Müdürlüğü açmayı hedeflediklerini bildirdi.
KOSGEB'in 2003 yılından bugünü kadar KOBİ'lere yaklaşık 400 milyon lira
destek sağlandığını belirten Kavranoğlu, destek niteliklerinin de geliştirildiğini anlattı.
Davut Kavranoğlu, bugüne kadar 203 bine yakın işletme için 11,3 milyar lira kredi hacminin oluştuğunu belirterek, bu yıl uygulamaya başlanan KOBİ stratejisiyle de KOBİ'lerin finansmana erişiminden teknoloji kapasitelerine kadar birçok alanda önemli eylemler gerçekleştireceklerini söyledi.
Kavranoğlu, KOBİ'lerin performanslarındaki artışın Türkiye'nin
2023 yılı hedeflerine ulaşmasını doğrudan etkileyebileceğinin altını çizdi.
KOBİ'lerin desteklenmesi noktasında AB ile yakından çalışıldığını da anımsatan Kavranoğlu, KOBİ'lerin yararına olacak tüm projelerde ortak hareket ettiklerini, KOBİ'lere yönelik politik
rehber niteliği taşıyan Avrupa Küçük İşletmeler Yasası'yla ilgili uygulamalara da büyük önem verdiklerini anlattı.
KOBİ'lerin önündeki en büyük engellerden birinin de vize alımına ilişkin sorunlar olduğunu ifade eden Kavranoğlu, vize sorunları yaşamanın, Küçük İşletmeler Yasası'nın uygulamaya koyduğu kolaylıklar ile taban tabana zıt olduğunun altını çizdi.
(HÜL-FAN-ALİ)07.10.2011 13:08:54