AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik,
İstanbul'da
Somali için özel yapılan
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısına 35 ülkeden
katılım olduğunu belirterek, ''Ancak 34 ülkenin Somali için yaptığı
yardım,
Türkiye'nin yaptığı yardım kadar etmedi'' dedi.
Çelik,
Bahçelievler İşadamları Derneğince (BİŞAD), İstanbul Büyükşehir Belediyesinin
Florya Sosyal Tesislerinde düzenlenen 5. geleneksel
iftarında yaptığı konuşmada, iftar yemeğinin ana temasının genelde
Afrika, özelde de Somali olduğunu, bugün Afrika'nın kan ağladığını söyledi.
Allah'ın, kimisine han, hamam,
gayrimenkul ve diğer maddi varlıklar, bazılarına entelektüel birikim, bazılarına ses,
spor yeteneği gibi her insana farklı bir
sermaye verdiğini ifade eden Çelik, ''Biz hangi sermayeye sahip olursak olalım, eğer biz bunu insanlığın hizmetine kullanmazsak, diğer insanların yaralarına merhem çalmakta kullanmazsak, gerçek anlamda 'insan' kelimesini hak etmiş olmayız. Başkasının derdiyle dertlenmekten, başkasının sevinciyle sevinmekten söz ediyorum'' diye konuştu.
Bu iftarın ev sahipliğini yapan derneğin de iş adamları derneği olduğuna işaret eden Çelik, şunları kaydetti:
''
İş adamı,
siyaset, bilim, spor ve medya adamı... Ne adamı derseniz deyin,
Fransız filozofu Alain, 'Devlet adamı olmak için günde bir saat yeter. 23 saat insan olmak lazım' diyor. Eğer devlet adamısınız ama gerçek anlamda adamlık sıfatını taşımıyorsanız, yazık size. İş adamısınız ama sadece kasanızın ve kesenizin bekçiliğini yapıyorsanız, bence ömrünüz heba olmuştur. Bir filozofun çok güzel bir sözü var. Der ki; 'Ben adamlığı olmayan zengindense, zenginliği olmayan adamı
tercih ederim. Bu çok önemli. Bize iş adamı lazım, ama gerçek manada adamlığı olan iş adamı. Bir iş adamımız hem zenginliği olan bir adam, hem de adamlığı olan bir zenginse onu başımızın üstünde taşırız. Yeryüzünün en fakir insanları, Somalili aç ve perişan insanlar değil. Yeryüzünün en fakir insanları, parasından başka bir şeyi olmayan insanlardır. Çok paranız olabilir, bu sizi çok da zengin yapmaz. Eğer paylaşamıyorsanız, eğer derdine deva olduğunuz insanların gözündeki parıltının, onun verdiği memnuniyetin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, adamlık çok uzaklardadır. Paranız pulunuz varsa, malınız mülkünüz varsa, rütbeniz, mevkiniz varsa, siz önemli bir adamsınız.
Milletvekili olmak,
bakan olmak, başbakan olmak,
cumhurbaşkanı olmak,
general olmak,
profesör olmak bu insanı önemli adam yapar. Fakat önemli adamların önemi parası, pulu, malı, mülkü, rütbesi olduğu sürecedir. O bitti mi, önemli diye bir kavram yoktur. Ama bize aslında önemli adamdan çok değerli adam lazım.''
Çelik, değerli insanların, başkasının derdiyle dertlenen, kendini toplumuna, insanlığa adayan insan olduğunu ifade ederek, ''Bugün Afrika'daki insanlar eğer çocuklarına
Başbakanımızın adını koyuyorlarsa, birilerinin oturup düşünmesi gerekiyor. Niye? Çünkü Başbakan, rahatından, uykusundan feragat ederek sadece Hakkari'deki, Tunceli'deki, Edirne'deki fakir fukaranın yardımına koşmuyor, kara Afrika'daki en sefil ve çaresiz insanların da yardımına koşuyor. Başbakan olarak önemli olabilir, ama bizim için esas önem verdiğimiz tarafı onun değerli bir insan olmasıdır. Türkiye bunun için onu kucaklıyor, bunun için onu seviyor'' diye konuştu.
-''TÜRKİYE'DE ESAS SOSYAL OLAN MİLLET''-
Hüseyin Çelik, Anayasa'da
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olduğunu, sosyal devlet olmanın önem taşıdığını, ancak esas sosyal olanın millet olduğunu söyledi.
Çelik, milletin sadece kendi içindeki fakir fukaraya el uzatma özelliğiyle değil, vakıflara gerekli desteği vermesiyle değil,
yabancı insanlara da elini uzattığını anlattı.
İstanbul'da Somali için özel yapılan İİT Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısına 35 ülkeden katılım olduğunu dile getiren Çelik, ''Ancak 34 ülkenin Somali için yaptığı yardım, Türkiye'nin yaptığı yardım kadar etmedi'' dedi.
Çelik, Türkiye'nin bu güzel hasletinin yaşatılması gerektiğini ifade ederek, Afrika'daki aç ölen çocukların, Afrika'daki aslanlar, kaplanlar, timsahlar kadar birilerinin dikkatini çekmiyor olabileceğini, ama kendilerinin onlardan olamayacağını söyledi.
Konfüçyus'un, ''Karanlıktan şikayet etmektense, önce kendin bir mum yak. Her birimiz bir mum yakarsak, bu kocaman bir meşaleye dönüşür'' dediğini hatırlatan Çelik, her birimiz bir şeyi değiştirirsek, çok şeyin değişeceğini söyledi.
''(Ben bütün dünyayı değiştiremem ki, ben bütün Afrika'yı doyuramam ki, ben bütün açları doyuramam ki) dediğiniz zaman, siz üzerinize düşen sorumluluğu yapmamış olursunuz'' diyen Çelik, BİŞAD'a, Somali için yaptığı yardımlardan ötürü teşekkür etti.
-''HÜKÜMET SOMALİ'Yİ YENİDEN YAPILANDIRACAK''-
Somali Fahri Başkonsolosu Sermet Çetin de Somali'nin bu hale sadece kuraklık dolayısıyla gelmediğini, 1970-1980 tarihleri arasında IMF'nin bu ülkede yürüttüğü politikalarla tarımın yüzde 80 azaldığını, 10 yılda borçlanmaya başladığını ve ardından da iç karışıklıklarla bugünkü duruma geldiğini söyledi.
Başbakan'ın Somali ziyaretinin dünyada sansasyon yarattığını ve oraya sadece
gıda yardımı değil, yol yapımı başta olmak üzere bütün altyapı yatırımları, okul ve
hastane yatırımı yapılacağını anlatan Çetin, Türkiye'nin Somali için yaptığı yardım miktarının 250 milyon doları geçtiğini, ayrıca devletin de
bütçe ayıracağını kaydetti.
Çetin, ''Çok büyük bir bütçe ile Somali'nin yeniden yapılanması ve bir daha böyle bir olayı yaşamaması için hükümet çalışıyor'' dedi.
BİŞAD Başkanı Mehmet İsakoğlu da derneğin Somali için bugüne kadar topladığı 250 bin liralık yardımın, iftar yemeğinde 500 bin liraya çıktığını açıkladı.
İftarda, Sermet Çetin, günün anısına Hüseyin Çelik'e çini bir tabak
hediye etti.
(SER-TUR-İU)25.08.2011 09:15:20