2011 –
Bolu'da asılına uygun olarak yeniden inşa edilen Gülezler Konağı düzenlenen törenle
hizmete açıldı.
19. yüzyıl sonlarında inşa edilen ve Milli Mücadele döneminin Bolu'daki simgelerinden olan Gülezler Konağı uğradığı tahribat sonucu 2008'de
Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararıyla yıkılmasının ardından aslına uygun şekilde yeniden inşa edildi.
Abant İzzet Baysal
Üniversitesi (AİBÜ),
Bolu Belediyesi ve Gülez ailesinin katkılarıyla yeniden inşa edilen Gülezler Konağı'nın açılış törenine Bolu Valisi
İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı
Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.
Hayri Coşkun, İl Jandarma
Alay komutanı
Albay Cengiz Yıldız, İl Emniyet Müdürü Tahir Bayındır, Gülez Ailesi mensupları, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.
Kullanım hakkı
Abant İzzet Baysal Üniversitesine devredilen konak, Bolu Halk Kültürünü
Araştırma ve Uygulama merkezi olarak hizmet verecek.
Açılışta konuşma yapan Bolu Valisi Özçimen, üniversitelerin her zaman için şehirle iç içe olması gerektiğini belirterek, böylece gençlerin yetiştirilmesinin yanı sıra kendi kimliğini de oluşturacağını ifade etti.
Özçimen, ''Üniversitemiz ilimizin
mimari kültürünü folklorunu araştırmak için burada bir enstitü açıyor. Bu enstitüye başarılar diliyorum. Rektörümüzün de dediği gibi
halkla şehirle üniversitenin birlikte olması son derece önemli. Üniversite bir vadide, biz bir vadide olursak bu işler olmaz.
Üniversiteler böyle bir fonksiyonları da var. Çocuklarımızı yetiştirmek dışında kendi kimliğini de oluşturmak gibi bir fonksiyonları da var. Bu binayı Bolumuza bağışlayan Gülez Ailesine teşekkür ediyorum'' dedi.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise,
kent hafızası ve kültürünün akıllarda kalması için bu bina kadar özel ve güzel bir bina olamayacağını söyleyerek, ''Böyle bir binanın Bolu'ya kazandırılmasında öncelikle çok büyük hizmeti geçen Gülezler ailesini kutladığını ifade etti.
Yılmaz, ''Üniversite ile yaptığımız
işbirliği içerisinde bu binanın Abant İzzet Baysal Üniversitesine kazandırılmasında emeği geçen yetkililere de teşekkür ediyorum. Tarihi dokusu olan bu tür binalarımız fazla yok Bolu'da. Hep yok edilmiş. Mevcut tarihi binalarımızın tamamını kollamaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Birçok bina bizim dönemimizde bu şekilde
restore edilerek geleceğe taşınmıştı. Şehrimizdeki mevcut 14 çeşmenin de tamamı restore edilerek şuanda hizmet vermektedir'' dedi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da, Gülez ailesine teşekkür ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
''İçinde bulunduğumuz konak Millî Mücadele döneminde önemli bir yere sahip olmuştur. Bu konakta yaşayan Bolu Belediye Başkanı İlyas zade
Hafız Hakkı Bey ve Mehmet Şükrü Bey Bolu müdafaa i Hukuk Cemiyeti'nin kurulmasında önemli rol oynamış kişilerdir. Millî Mücadele döneminde İsmet paşa'nın konakta kaldığı bilinmektedir. Tehlike arz ettiği için 2008'de yıkılan konak arsanın Belediye tarafından üniversitemize devredilmesinin ardından yeniden inşa edildi.
Konak Bolu Kent kimliğinin tanıtılmasına ilişkin kültür merkezi görevini üstlenirken Bolu ile ilgili araştırma yapmak isteyenler ilgili dokümanlara buradan ulaşabilecekler'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından konağı gezen
protokol üyeleri ve ziyaretçiler, yetkililerden konak hakkında bilgi aldı. Gülez Ailesi'nin konakta yaşan ferdi Orhan Gülez de odalar gezilirken yaşadığı anıları protokol üyelerine anlattı.
(TZL-EG-YSA-OSM)30.09.2011 19:11:04