- 31.12.2010 -
Bursa Ticaret ve
Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez,
Türkiye'nin, dışarıya sattığı malın neredeyse iki katı ithalat yaptığını belirterek, ''Eğer
dış ticaretin
büyüme üzerindeki etkisi bu kadar menfi olmasaydı, Türkiye bu yılı
rekor bir büyüme oranıyla tamamlayabilirdi'' dedi.
Sönmez, yaptığı yazılı açıklamada, 2010 yılının kasım ayı itibariyle geçen 11 ayda ihracatın yüzde 10,9 artışla 102 milyar dolar olduğunu, buna karşılık ithalatın yüzde 31 artışla 165 milyar doları bulduğunu belirtti.
Dış ticaret açığının geçen yıla göre yüzde 85,7 artışla 62,8 milyar dolara çıktığına dikkati çeken Sönmez, ''
İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 62'ye indi. Dışarıya sattığımız malın neredeyse iki katı ithalat yaptık. Eğer dış ticaretin büyüme üzerindeki etkisi bu kadar menfi olmasaydı Türkiye bu yılı rekor bir büyüme oranıyla tamamlayabilirdi'' dedi.
Sönmez, uluslararası kur akımlarının yarattığı sıcak para baskısıyla TL'nin değerlendiğini, bunun da ithalatı cazip hale getirdiğini, ihracatı ise zorlaştırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin ihracatta geleneksel pazarı olan AB
ülkeleri, ülke ülke gezen
kriz nedeniyle 2010'da yüzde 1 civarında, çok kötü bir büyüme performansı ortaya koydu. Bu da bizim ihracatımızın yeteri kadar artmasına engel teşkil etti. Yapmamız gereken şey, ihracat pazarlarını çeşitlendirerek ekonomilerin daha canlı olduğu ülkeleri hedeflemekti. Bu yolda iyi niyetli adımlar da atıldı. Ancak dış ticarette yeni pazarlar edinmenin zorluğu bir kez daha ortaya çıktı. Sonuçta geçen yıl toplam ihracatımızda AB ülkelerinin payı yüzde 46,1 iken bu yıl yüzde 46,3 oldu.
Küresel ekonomide eksen kaymasının bizim ülkemiz için çok zor olduğunu da yaşayarak gördük.''
Türkiye'nin 2010 yılını yüzde 8'e yakın bir büyüme ile tamamlayacağını, ancak bu büyümeyi sağlayan canlı iç talebin gelecek yıl bu tempoyla devamının zor olduğunu belirten Sönmez, şöyle devam etti:
''Ekonominin iç ve dış talep arasında bir denge kurarak sağlıklı büyümesi lazım. Sadece iç talebe dayalı büyüme, bir süre sonra sorun olmaya başlıyor. Bu nedenle ekonomideki büyümeyi sağlayan özel sektörün
rekabet gücünü artırıcı önlemler almak şart. Üretimin ithalata bağımlılığını azaltacak bir yapıyı kurmak zorundayız. Bunu başardığımız anda, ihtiyacımız olan istikrarlı büyüme dönemine kavuşabiliriz.''
(HLK-YIL)31.12.2010 11:42:38