Trakya Bölgesi'nde bulunan
buğday tarlalarının büyük çoğunluğunda kökboğaz hastalığına rastlandığı bildirildi.
Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü
Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Hanifi Türkaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya'da
Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerinin merkez ve ilçelerinde bulunan buğday tarlalarında kökboğaz hastalığına rastlandığını bildirdi.
Türkaslan, bu hastalığın Trakya'daki ekili alanların ortalama yüzde ikisinde görüldüğünü ifade etti.
Hastalığın, buğdayda kuruma ve
çökme yapabildiğini anlatan Türkaslan, şu bilgileri aktardı:
''Kökboğaz hastalığının buğdayda görülmemesi için,
erken dönemde
ilaçlama, seyrek ekim ve dayanıklı çeşit seçmek gerekiyor. Azotlu gübrenin az kullanılması gerekiyor ve buğdayın aynı yere her yıl arka arkaya ekilmemesi gerekiyor. Çiftçiler bunlara uymadığından kökboğaz hastalığı görüldü. Biz bunları çiftçilerimize her zaman anlatıyoruz. Anlattıklarımız dinlenip, tavsiyelerimize uyulursa, bu tarz hastalıklar görülmeyecektir. Eğer kökboğaz hastalığı buğdaya bulaştıysa bunun geri dönüşü olmuyor. Buğday kurtarılamıyor. Buda, rekolteyi büyük oranda düşürecektir. Düşüşün oranını hasatta göreceğiz. Hastalığın hangi tarlada, ne kadar görüldüğünün araştırmasını yapıyoruz.''
Tekirdağ'ın, Malkara ilçesi
Ziraat Odası Başkanı Saim Özden de, kökboğaz hastalığının Malkara'da yaklaşık 30 bin dönüm alanda etkili olduğunu bildirdi.
Kökboğaz hastalığının birden bire ortaya çıkarak buğdayı yatırdığını anlatan Özden, hastalığın görülme nedenlerinden en büyüğünün, çiftçilerin üretimde yaptığı hatalar olduğunu ifade etti.
Özden, ''Kökboğaz hastalığı buğdaya bulaştığında ilaçlama yapılsa da kurtarılamıyor. İlaçlamanın zamanında yapılması gerek. Tarım il müdürlükleri, bu konuda tarlaları
kontrol etmeliler. Çiftçiler bilinçlendirilmeli'' dedi.
(CAM-ALP-MEK-ABK)17.06.2011 16:03:54