Doğa Derneği ile Burdur İl Müftülüğü'nün
işbirliğiyle, il genelindeki camilerde su kaynaklarının akılcı kullanımı ve su tasarrufunun önemini anlatan vaazlar verildi.
Merkez Ulu Camii İmamı Nuri Çınar tarafından hazırlanan,
su tasarrufu ve Burdur Gölü'nün su seviyesinin korunması için damlama sulamanın öneminin vurgulandığı vaaz,
kent genelindeki tüm camilerde okundu.
Vaazda suyun bütün canlılar için hayat kaynağı olduğunu hatırlatıldı. Son yıllarda sahip olduğu su varlığının büyük bölümünü kaybeden Burdur Gölü'nün küçüldüğünün belirtildiği vaazda, şu ifadelere yer verildi:
''Burdur Gölü'nü besleyen su kaynaklarından yerüstü sularımız
baraj ve göletlerle, yeraltı sularımız ise sondajlarla çekilmektedir. Tarımsal sulama için ise aşırı su tüketen salma sulama gibi yöntemler kullanmaktayız. Bizler su nimetini sanki hiç elimizden alınmayacakmış, hiç yokluğuyla karşı karşıya kalmayacakmışız gibi israf edecek olursak, imtihanı kaybetmiş oluruz. Su nimetinin kadrini bilmeliyiz.''
Vaazda ayrıca, zaman ve
emek kaybını asgariye çeken, önemli düzeyde su tasarrufu sağlayan, hastalık ve
yabancı ot gelişimini azalttığından ilaç kullanımını asgariye çeken, elektrik kullanımını yarıya indiren, damlama sulama yöntemi de önerildi.
Burdur İl Müftüsü Osman Artan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkı bilinçlendirme açısından çevreyi konu alan vaazlara önem verdiklerini söyledi. Artan, Doğa Derneği'nden Burdur Gölü'nün korunması ve damlama sulamanın yaygınlaşması gerektiğini vurgulayan bir vaaz verilmesi önerisi gelince, bunu değerlendirmeye aldıklarını belirtti.
Doğa Derneği Burdur Ofis Sorumlusu Fatih Taşkıran ise, Doğa Derneği'nin 2007 yılından bu yana Burdur'da kamu kurumları ve Burdur halkı ile işbirliği içinde, Burdur Gölü'nün kurumasını önleyici çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.
Burdur Gölü'nün suyunun, son 25 yılda üçte birini kaybettiğini ifade eden Taşkıran, tarımda damlama sulama gibi tasarruflu yöntemlerin yaygınlaşmasıyla gölün su kaybının azalacağını vurguladı.
(AG-YES-GÜÇ-MHD)22.08.2011 14:22:39