Çukurova Medikalciler Derneği (ÇUMED),
Sağlık Bakanlığı Laboratuar Hizmet Sunumu ihtiyaçlarının alımları hakkında yayınlanan 2010-56 sayılı
genelgeye il sağlık müdürlüklerinin uymasını istedi.
Medikalciler, genelgeye tam uymayan bazı kurumların kamuyu zarara uğratabileceğini belirtti.
Genelgeye göre; kurumların ihtiyaçlarını
fiyat ve kalite olarak en uygun koşullarla alabilmek için
ihale şartlarının belirlendiğini belirten ÇUMED üyeleri, "Buna göre de serbest
rekabet koşullarını engellemeyecek şekilde 'kısmi
teklife açık' ihale şartnamelerinin oluşturulmasının esas alındığı görünmektedir. 'İl Sağlık Müdürlükleri cihazlar bazında gruplardan oluşan kısmi teklife açık, birim fiyat teklif ile toplu alıma çıkacaklardır' denilmektedir. Ancak, bölgemizde bazı kurumların ilgili genelgeye uygun olmayan şekilde ihaleye çıkmış olmasını üzüntü ile karşılıyoruz." dediler.
'KURUMLAR GENELGEYE TERS DÜŞEN UYGULAMALAR YAPMAMALI'
Kısmi teklif yerine, tüm işin tek
firmadan satın alınmasını öngören ihalelerde özellikle iş bitirme belgesinin tutarının yükseltilmesinin de yanlış olduğunun altını çizen ÇUMED üyeleri, "Bu tür ihalelerde iş bitirme oranının yüzdesi yine özellikle maksimum değerde istenerek, ihaleye çok firma katılımı azaltılmaktadır. Büyük ihalelerde işin tek firma tarafından karşılanması mümkün değildir. O yüzden birkaç firma tarafından organize edilmekte, dolayısıyla haksız rekabet ortamı oluşabilmektedir. İştirak eden firmalar rekabet etmek yerine anlaşarak
rakip firmaların sistemlerini teklif etmektedirler. Örneğin;
Mersin il Sağlık
Laboratuvar Hizmet alımı ihalesinin de genelgeye tam uymayan bir şekilde yapıldığını düşünüyoruz. Genelge kapsamında olan hastaneler İl Halk Sağlığı Laboratuvarları ile birleştirilerek toplu alıma çıkılmıştır. Ancak ihalede 'işin tamamına teklif verilecektir' şartı getirilmiştir. İhalenin kısmi teklife kapatılmış olması, 2 yıl süreli olması ve iş deneyim belgesi oranının da maksimum oran olarak istenmesi sonucu ihaleye sadece 2 markanın toplam 3 temsilcisi katılabilmiştir. Rekabet yeterince oluşmamıştır. " diye konuştular.
'ÇOK SAYIDA MEDAKİLCİ İHALEYE GİREMEDİ'
Tek bir
ürün grubunu temin edebilecek çok sayıda firma olmasına rağmen birçok ürün grubunu bir ihalede toplayarak ve yine kısmi teklife kapatarak çok sayıda tedarikçi firmanın ihalelere girmesinin engellendiğini de iddia eden medikalciler, "Örnek olarak; kısmi teklife açık olarak ihaleye çıkan
Osmaniye İl
Sağlık Müdürlüğü Laboratuvar Hizmet İhalesine çok sayıda katılımcı girerek rekabeti sağlamış ve sonuçlara herhangi bir
itiraz olmamıştır. Mersin İl Sağlık Müdürlüğünün benzer ihalesine ise sadece 3 firma girebildi ve çok sayıda itiraz bulunuyor." şeklinde konuştular.
ÇUMED yetkilileri üyeleri tarafından çok sayıda şikayet aldıklarını belirttiler. Şikayetlerde, bir önceki yılda yaklaşık on milyon TL'ye yapılan ihalenin tek firmadan alınması neticesinde bu yıl yaklaşık on üç milyon TL'ye ihale edildiği ve bu durumda kamunun aynı işi bu yıl 3 milyon TL daha yüksek bedelle yapmak zorunda kaldığının iddia edildiğini ifade ettiler. ÇUMED yönetimine göre bu iddiaların yetkililerce incelenmesi gerekiyor.