Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, çamların
sürgün vermesini engelleyen çam kese böceği (Thaumetopoea pityocampa) oluşumunu biyolojik yöntemle engelliyor. Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi, çam kese böceğini yiyen 'calosoma sycophanta' türü böcek sayısını laboratuvar ortamında 7 bine çıkardıklarını söyledi.
Ali Bahşi, calosoma böceklerinin, ölmüş çam kese böceğini yemediğini ifade etti. Çam kese böceğinin çamların büyümesine engel olduğunu belirten Bahşi, böceğin ağacın sürgününü engellenmesine rağmen kurutmadığını kaydetti. Çam kese böceğiyle zirai ilaçla mücadelenin zor ve maddi tutarının yüksek olduğuna dikkat çeken Bahşi, biyolojik mücadele için gerekli böcek üretimini laboratuvar ortamında sıfır maliyetle yaptıklarını dile getirdi.
Bahşi, "Doğada
toprak altında yaşayan calosoma türü böcekler hayatlarını çam kese böceğini yiyerek sürdürüyor.
Laboratuvar ortamında ürettiğimiz böcekleri doğaya bırakıyoruz. Böylece doğaya zarar vermeden biyolojik mücadele yapıyoruz. İlaçla mücadele yüzde 100 başarı alınmıyor. En çevreci mücadele biyolojik mücadele. Biyolojik mücadele yöntemiyle hem doğayı koruyoruz hem de ekosistem zinciri halkasını kırmıyoruz." diye konuştu.
Doğada ekosistem zincir halkasının kırılmasının hep insan eliyle gerçekleştiğine dikkat çeken Müdür Bahşi, çam kese böceğinin bu halkanın kırılmasıyla oluştuğuna inandıklarını kaydetti. Bahşi, calosoma erginlerinin günlük ortalama 7 adet çam kese böceği larvası yediğini ve yılda 40 gün aktif bir şekilde çalıştığını söyledi. Bir toprak altı böceğinin yıllık 280 çam kese böceği yediğini vurgulayan Bahşi, 4 yılda ise bu rakamın bin 120 olduğunu dile getirdi.