Şenay
Ünal - Bir zamanlar çok sayıda kişinin geçim kaynağı olan
ayakkabı ayısız kişinin geçimini sağladığı ayakkabı
tamirciliğinin ustaları, yetiştircek ''çırak'' arıyorlar.
40 yıldır ayakkabı tamiriyle uğraşan ayakkabı tamircisi Esraim Demircan AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların mesleğe artık eskisi gibi ilgi göstermediğini söyledi.
Vatandaşın eskiyen ya da yıpranan ayakkabılarını tamir ettirmek yerine aynı fiyata yenisini almayı
tercih ettiğini belirten Demircan, birkaç yıl öncesine kadar her mahallede bulunan ayakkabı tamircilerinin şimdilerde birer birer dükkan kapattığını anlattı.
Demircan, ailelerin, çocuklarını ''geçinemez'' endişesiyle ayakkabı tamirciliği mesleğine yönlendirmediğini, bu nedenle de kendilerine çırak olarak kimsenin başvurmadığını dile getirerek, ''Eskiden anne, babalar okumaya niyeti olmayan çocuklarını bize getirip 'eti senin, kemiği benim' derdi. Şimdi ise bu mesleği seçerse aç kalmasından korkuyorlar. Beni de babam yaramaz bir çocuk olduğum için orta okuldan sonra bir ayakkabı ustasına emanet ederek mesleğe yönlendirmişti. İyi ki böyle yapmış. Vasıfsız, işsiz güçsüz olmaktan kurtuldum, bir zanaat öğrendim, çoluğuma, çocuğuma alın terimle bakıp okutuyorum'' dedi.
Mesleği devam ettirecek hiç çırak olmadığının altını çizen Demircan, ''Aileler çocuğunu berbere çırak veriyor, ama bizim mesleğimizi küçümsüyor, getirmiyor. Bizden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse kalmadı. Bizler de ölünce ayakkabı tamirciliği maziye karışacak.
Anne babalar korkmasın, mesleğini layıkıyla yapanlar aç kalmaz, hatta ilerde mesleği yapan nadir ustalardan biri olup tarihe geçer'' diye konuştu.
Esraim Demircan, bu işten geçmişte çok iyi paralar kazandıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
''Eskiden çok güzel gelirimiz vardı, ama şimdi de işini edebiyle, iş ahlakıyla, alın teriyle yapanlar için umut var hala. Sonuçta pahalı ve kaliteli ayakkabı alanlar bunları küçücük bir sorunda gözden çıkarıp atmayı değil, tamir ettirmeyi seçiyor, alıp getiriyor bize. Eskiden kösele ayakkabıların altına koyduğumuz tabanlıkları 1 günde bitirir çiftine 50 lira alırdık. Son zamanlarda da 1 ayda bitiriyoruz.
Aileler unutmasın ki her şeyin başı bildiğin işi itinayla yapmakta gizli. Eğer bu kurallara dikkat edilirse gayet güzel evinizi geçindirebilirsiniz. Tabii ki herkes çocuğu doktor olsun, hakim, savcı olsun, iyi eğitim alsın ister fakat, bence ailelerin biraz da gerçekçi olması lazım. Gençler liseyi bitirdikten sonra hangi yöne gideceğini bilemiyor. Hele ki
genç arkadaşlar, üniversiteyi de kazanamamışsa mesleği, işi gücü olmadan hayata başlıyor. İşte biz ustalar da bu durumların göz önünde bulundurularak değerlendirilmesini ve mesleği seçecek gençlerle ayakkabı tamirciliğinin gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyoruz.''
-MESLEĞE 29 YAŞINA KADAR BAŞLANABİLİR-
Ankara Ayakkabı ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun ise üretimde de, tamiratta da meslekte artık çırak yetişmediğini bildirdi.
Fabrikalarda en genç ustanın 46 yaşında olduğunu dile getiren Uzun, Çin mallarının artık ülkeye eskisi kadar girmediğini, Türk imalatçıların da talebe göre maliyeti düşük olan ürünler ürettiğini, eğer alınacaksa bunları tercih etmenin daha sağlıklı olacağını ifade etti.
Sadece ayakkabıcılık mesleğinde değil benzer bir çok zanaatin sonunun geldiğini savunan Uzun şöyle konuştu:
''Herkes üniversite okumak,
masa başı iş sahibi olmak istiyor, bizler de kendi çocuklarımız için bunu istedik. Bunun sonucunda da artık mesleğin sonu geldi. Bizim zamanımızdaki gibi ayakkabıyı severek, verdiği emekten dolayı onu evladı gibi görecek kimse çıkmıyor. Öğrenmeye talip olan yok.
Meslek liseleri ve bir çok ilde bulunan Mesleki Çıraklık Okulları bu anlamda büyük
hizmet veriyor. Zorunlu eğitimi bitiren öğrenci bir ustanın yanında çırak olarak mesleği öğrenmeye başladıktan sonra, bu çıraklık okullarına gidip aynı anda eğitim alabiliyor. Bu okullar mesleği öğretmenin yanında işverenin de yükünü azaltıyor. Çünkü 3 yıllık eğitim süresince çırağın sigortası
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yatırılıyor. Üstelik bizim mesleğimizde 29 yaşına kadar çıraklık okullarına başvurarak eğitim alınabiliyor.''
(ŞNY-FFS)12.09.2011 14:51:29