Trakya Kalkınma Ajansı'nın 2010 Yılı
Mali Destek Programları kapsamında hibe
desteklerinden yararlanmak üzere, Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'na başvuran
Çorlu Belediyesi, 'Tıbbi
Atık Sterilize Merkezi' projesi için hibe almaya hak kazandı.
Çorlu Belediyesi'nin, bu projesi TR21 Trakya Bölgesi'ni oluşturan
Edirne, Kırklareli ve
Tekirdağ illerinin başarılı 61 projesinden biri oldu. Bu projeyle, Çorlu Belediyesi,
halkın sağlığını tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması ve bu konuda eğitimli bir gençliğin yetişmesini hedefliyor. Çorlu Belediyesi'nin 'Tıbbi Atık Sterilize Merkezi' tüm Trakya belediyeleri için bir örnek teşkil edecek.
Tekirdağ ilinde ve Çorlu ilçesinde herhangi bir tıbbi atık sterilize merkezinin bulunmaması ilçede görev yapan yaklaşık 20 adet sağlık kuruluşunun atıklarını doğaya bırakmasına neden oluyor. Bunun yanı sıra
Çevre ve
Orman Bakanlığı yeni düzenlemelerle tıbbi atık merkezlerini zorunlu hale getiriyor. Çorlu Belediyesi, bu proje ile 'Tıbbi Atık Sterilize Merkezi' kurarak bölgede bir ilki gerçekleşecek.
Sterilize merkezinin kurulması projenin sadece bir ayağını oluşturuyor.
Okul çağındaki gençlere katı atık
yönetimi ve
geri dönüşüm üzerine verilecek eğitimler bu gençlerin bilinçlenmesine ve bu konuda farkındalık sahibi olmalarını sağlayacak. Bunun yanı sıra gelecekte bu konu üzerine çalışma yapma imkanı verecek.
Sağlık kurumu personellerine ve belediye personeline verilecek eğitimler, bu konuda profesyonel çalışma yapacak ekibin oluşmasına katkıda bulunacak.
Proje kısa vadede sağlıklı bir neslin yetişmesine katkıda bulunmasının yanında uzun vadede bu konuda eğitimli bir gençliğin yetişmesine imkan tanıyacak.
PROJE KAPSAMINDA YAPILACAKLAR
Tıbbi atık bertaraf ve katı atık yönetim sistemleri konusunda gelecek nesillerin daha fazla bilgi sahibi olmaları amacıyla öncelikle uzmanlar tarafından okullara konu ile ilgili eğitimler verilecek. Ardından bu sistemin Çorlu'da problemsiz bir şekilde işlemesi amacıyla hastanelere, diğer sağlık kuruluşu çalışanlarına ve bu görevi üstlenecek belediye personellerine eğitimler verilecek. Sonraki aşamada halkla toplantılar yapılarak sistemin gerekliliği konusunda bilgilendirme çalışmaları başlayacak.
Yurt içi ve
yurt dışı tıbbi atık tesisi gezileriyle bu sistemin diğer illerde ve diğer ülkelerde nasıl işlediği konusunda ayrıntılı bilgi alınacak ve sterilize merkezinin kurulmasının arından tesis tam kapasite işlemeye başlayacak. Günde yaklaşık 400 kg tıbbi atığı evsel atığa dönüştürecek tesis Çorlu halk sağlığına büyük katkılar sağlayacak.
Proje Koordinatörü Semanur
Özay konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ''Trakya Kalkınma Ajansı'nın 2010 Yılı Mali Destek Programları kapsamında hibe desteklerinden yararlanmak üzere Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'na Çorlu Belediyesi adına 'Tıbbi Atık Sterilize Merkezi' projemizin hibe almaya hak kazanmasından çok mutlu olduk. Bu aşamada zorlu bir sürecin başladığını, ancak projenin her kademesinde sorumluluk üstlenenlerin uyumlu bir
işbirliği içinde ve titizlikle çalışacaklarına inanıyorum. Bu sayede tüm güçlükleri kolayca aşabileceğiz. Projemizin ancak böyle bir çalışmayla, başarılı bir şekilde tamamlanacağına inanıyorum. Bu projeyle Çorlu'ya sağlıklı nesiller için bir eser kazandırılmış olacağız.'' dedi.
İlçe Sağlık Grup Başkanlığı ile İlçe
Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de proje ortağı olarak yer aldığı bu çalışmada her iki kurum halk sağlığı çalışmaları, öğrencilerin konuyla ilgili olarak eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına ortak programlar hazırlayacak.
Çorlu Belediye Başkanlığı'nın da desteğiyle yazılan bu projede Proje Koordinatörü olarak Çorlu Belediye
Meclis Üyesi Semanur Özay, Proje Koordinatör Yardımcısı olarak Çorlu Belediyesi Meclis Üyesi Handan Var ve Proje Uzmanı olarak Ali Onuralp
Ünal proje koordinasyonunda görev alacak.