Özellikle Orta ve Batı
Karadeniz'de halkın en önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındığın hasat dönemi yaklaşırken uyarıda bulunan uzmanlar, dalı yerine yerden toplanan fındığın verim ve kalitesinin yüksek olduğunu bildirdi.
Düzce Gıda,
Tarım ve
Hayvancılık İl Müdürü Ayhan
Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Türkiye'deki fındık üretiminin yüzde 15'inin Düzce'de karşılandığını söyledi.
İlde bazı üreticilerin mahsulü toplamaya başladığını belirten Ünal,
çiftçileri,
erken hasadın üründe kalite kaybına yol açacağı konusunda uyardı.
Ünal, bu yıl Karadeniz Bölgesinin bol yağış almasından dolayı fındığın geç olgunlaştığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''İklimsel değişikliklerden dolayı dallarda henüz olgunlaşmamış fındık karşısında erken hasat rekolte ve kalite kaybına yol açar. Çiftçi de bu durum karşısında zarara uğrayabilir. Uyarıları dinlemeyen üreticiler hem maddi yönden zarara girecek hem de fındığın kalitesini düşürerek diğer üreticileri etkileyecektir. Üreticilerin mutlaka uyarılara gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Aceleyle ve erken toplanan fındıkta hem aflatoksin denilen, insan
gıdalarında, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türlerinin hızla üreyerek mikotoksin yani küf zehiri denilen zararlı bir toksin meydana gelir hem de fındık tam anlamıyla içini dolduramadığı için ürünün randımanı düşük olur.
Dalında yeşilken değil de yere düşen fındık daha kalitelidir.
Fındık dalından yere düştüğünde randıman artıyor. Kuruluk oranına ulaşan fındıkta herhangi bir hastalık belirtisi kalmıyor. Kararmıyor, acıma yapmıyor, küflenme olmuyor. Fındık yere düştüğünde ve yerden toplandığında değer kazanıyor. Fındığı dalından değil de yerden toplamak, randıman ve kalitesini artırıyor.''
-''FINDIĞI ERKEN TOPLAMAYIN''-
Konu ile ilgili olarak bilgiler veren
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent
Şahin Başaran ise fındık üreticilerinin fındıklarını erken toplamaları halinde bazı sorunlar yaşayacaklarına dikkati çekerek, üreticileri ürünlerini erken toplamamaları konusunda uyardı.
Fındığın zamanından önce toplanmasının, fındığın su kaybı yaşayıp, buruşmasına neden olacağını vurgulayan Şahin, bu konuda üreticilere, ''Fındığı erken toplamayın'' çağrısında bulundu. Üreticilerin fındığın rekoltesini arttırmak istediklerinden dolayı bu yola başvurmak istediklerine işaret eden Şahin, rekolteden dolayı zarara uğramanın hiçbir mantığının olmadığını söyledi.
Türkiye
Ziraat Odaları Birliği'nin açıklamasına göre bu sene 405 bin ton fındık rekoltesinin beklendiğini hatırlatan Şahin, fakat fındığın bol olduğu yerlerde asmanın olduğuna, yani fındığın olmaması halinde kendini yere atması durumunun çok olduğuna dikkati çekerek, bunun rekoltede düşüş yapacağını kaydetti.
Şahin, bu etkenlerin de göz önünde bulundurulması durumunda fındık rekoltesinin bu sene 380 bin ton civarında olmasını beklediklerini bildirerek, bu rakamın önemli bir düşüş olduğunu vurguladı.
Akçakoca'nın, Türkiye geneli fındık üretiminde Ordu'nun
Ünye ilçesinden sonra ikinci sırada yer aldığını anımsatan Şahin, bu sene Akçakoca'nın fındık rekoltesi en düşük
bölge olacağını öne sürdü.
Düzce genelinde 45 bin ton fındık beklediklerini belirten Şahin, Akçakoca'da yaşanan bu durumun üretime olumsuz yönde yansıyacağına işaret etti.
Fındık fiyatındaki belirsizliğe de değinen Şahin, bu sene fındık fiyatının 7 lira olacağını beklediklerini bildirdi.
(ÖÜ-ABK)26.08.2011 11:06:53