Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet
Cengiz,
Somali'de çocukları kurtarmak için metruk bir
hastaneyi işler hale getirdiklerini belirterek, ''Kamplardaki hasta çocukları topladık. İlk gün 70 çocuğumuzu
hastanede
tedavi altına aldık. 10 günde bin 500 civarında çocuk tedavi edildi'' dedi.
Dernek tarafından Topkapı Panorama 1453 Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen iftarda konuşan Cengiz, 3 kişilik bir
ekiple 9 Ağustos'ta Somali'ye gittiklerini kaydederek, 10 günlük süre içerisinde oradaki durumu görünce
Türkiye gibi bir
ülkede yaşıyor olmanın önemini daha iyi kavradıklarını söyledi.
Cengiz, Somali'ye ilk ayak bastıklarında mülteci kamplarını gezdiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Somali'de insanlığın adeta
ölüme terk edildiğini gördük. Somali dünyanın unutulmuş ülkesi haline getirilmişti. İlk gün ekip arkadaşlarımızla çaresizliğin karşısında dayanamadık ve ağladık. Ağlamanın bir çözüm olmadığını görünce kolları sıvadık.
Çocuklar kamplarda bakımsızlıktan ölüyordu.
Salgın hastalıklar kol geziyordu. Çocukları kurtarmak için metruk bir hastaneyi işler hale getirdik. Kamplardaki hasta çocukları topladık. İlk gün 70 çocuğumuzu hastanede tedavi altına aldık. 10 günde bin 500 civarında çocuk tedavi edildi, gerekli ilaçları verildi. Ağır vaka olan çocuklarımızın hastaneye yatışları gerçekleşti. Bin 500 çocuğumuzdan maalesef 2 tanesini kaybettik. Bu çocukları kaybedince sanki kendi çocuklarımızı kaybetmiş gibi ağladık.''
Cengiz,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali'ye gidişinin bu ülke için yeni bir milat olduğunu belirterek, bu açılan hayırlı kapıdan başta Türkiye ve
İslam ülkeleri olmak üzere tüm medeni dünyanın insanlarının girmiş olacağını ve Somali'nin diğer müreffeh ülkelerin seviyesine kısa zamanda ulaşacağını söyledi.
Türkiye'nin açtığı merhamet kucağının bu zamana kadar yapılanlarla sınırlı kalmayacağını, Somali'nin kurtuluşu için devletiyle, milletiyle ne gerekiyorsa el birliğiyle yapılacağını vurgulayan Cengiz, ''Dernek olarak biz ilk etapta
gıda yardımı gerçekleştirdik. Kurduğumuz hastane günlük 400-500, yıllık 200 bin civarında hastaya sağlık
hizmeti sunacak. Yeryüzü Doktorları ekip olarak bize yol gösterecek ve hastanenin daha iyi hizmet sunması noktasında gerekenleri bizimle paylaşacak.
Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Türkiye'deki diğer sağlık kuruluşlarından da gereken desteği alacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.
Cengiz, Somali'nin en büyük sorunlarının başında su kuyularının geldiğini dile getirerek, susuzuluk dolayısıyla
tarım arazilerinin ve hayvancılığın yok olmasının, yaşanılan afetin asıl sebebini oluşturduğunu kaydetti.
Somali'de son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşandığını anlatan Cengiz, ''Ölüm kamplarındaki insanları,
modern hale getireceğimiz eski köylerine taşıyacağız. O köylerde tarım arazileri ve hayvancılık yeniden canlandırılacak. Su kuyuları temin edilecek.
Tarım arazilerinde kullanılmak üzere Tarım Bakanlığımız gerekli tarım makinelerini temin edeceğinin taahhüdünü verdi. İnşallah Türkiye ile birlikte tüm İslam ülkeleri Somali'nin bu acı dramına en kısa zamanda son verecektir'' dedi.
Dernek tarafından Somali'nin yaşadığı dramı anlatmak için hazırlanan filmlerin de gösterildiği iftara çok sayıda davetli katıldı.
(SMR-TUR-SA)24.08.2011 10:35:44