''
Deprem Dede'' diye tanınan
Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet
Mete Işıkara, Kütahya'nın
Simav ilçesinde 19 Mayıs'ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremden etkilenen Emet ilçesinde, öğrencilere deprem sırasında yapılması gerekenlere ilişkin bilgi verdi.
Ashaboğlu İlköğretim Okulu bahçesinde öğrencilere hitap eden Prof. Dr. Işıkara, depremden önce alınması gereken önlemler ve deprem sırasında yapılması gerekenler hakkında sunum yaptı.
Simav ve çevresindeki artçı sarsıntıların, büyüklükleri azalarak sona ereceğini belirten Prof. Dr. Işıkara, şöyle devam etti:
''Bu bölgede ve Türkiye'de çok sayıda fay hattı var. Harici depremler her zaman ülkemizde olacak. Bir deprem ülkesi olmamız nedeniyle depremlere ve depremlerle yaşamaya alışmamız gerekiyor. Ege Bölgesi'nde katmanlar var. Bu bölgeye baktığımızda çekirdek gibi depremler yaşanmıştır ve bundan sonra da yaşanabilecektir. Depremlere karşı almamız gereken tedbirler var. Gerekenleri yaparsak deprem size zarar vermez. İşte
Japonya depremi. Orada deprem değil, tsunami zarar vermiştir.''
Işıkara, depremden korunmak için 3 unsur bulunduğuna işaret ederek, bunlardan birincisinin, mekanların depreme karşı dayanıklı ve
mimari destekli olarak yapılması olduğunu bildirdi.
Depremin değil, binaların insanları öldürdüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Işıkara, ''İkinci önlemimiz, evlerimizde eşyalarımızın deprem anında bize zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmesidir. Üçüncüsü ise deprem anında korunmayı iyi bilmek lazım. Deprem anında
masa, sıra ve benzeri eşyaların yanında, kollarımızla başımızı koruyacak şekilde muhafaza altına alarak dizlerimizin üzerine çökmek suretiyle kendimizi korumaya çalışmalıyız'' dedi.
Prof. Dr. Işıkara, Simav'daki depremin büyüklüğünün 5,9, şiddetinin ise 7-8 civarında olduğunu sözlerine ekleyerek, öğrencilere deprem sırasında nasıl korunabileceklerini uygulamalı olarak anlattı.
(AE-SDT-ÇAL)17.06.2011 10:38:48