Japonya'da etkili olan şiddetli tsunami ve deprem felaketini yaşayan 41 Japon,
Kapadokya'da
misafir edilecek. İki grup halinde gelecek olan kafilenin ilk grubu olan 16 Japon, bugün sabah 07.45'de THY'nin tarifeli seferi ile İstanbul'dan
Nevşehir Kapadokya Hava
limanı'na geldi. Gelen misafirler, Kapadokya bölgesindeki konuya duyarlı 16 otelde, yaklaşık bir ay süre ile misafir edilecek.
Misafir edilecek
mağdurlar; Japonya'nın
Ankara Büyükelçiliği'nin yanı sıra Türkiye'nin Japonya'daki büyükelçilikleri,
seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin de
yardım ve destekleri ile yaşanan büyük deprem ve tsunami felaketinden mağdur hale gelmiş kişilerden seçildi.
Nevşehir Kapadokya Havalimanı'na gelişlerinde, Kapadokya Turistik İşletmeler Derneği (KAPTİD) Genel Sekreteri Nazif Demir tarafından güllerle karşılanan deprem ve tsunami felaketi mağdurlarından 24 yaşındaki Arisa Miura, deprem ve tsunami felaketini yaşadığını, kendi ailesinden değil ama hemen yan taraflarında bulunan evdeki yakın komşularından ölenler olduğunu belirterek, "Büyük bir felaketti. Şu anda insanlar normal hayatlarına dönmeye çalışıyor. Ancak bu kolay olmayacak.
Deprem ve tsunami felaketinin izleri kolay silinmeyecek." dedi. Miura, Türkiye'ye geldiklerinden beri kibar davranışlarından ötürü Türk halkına da teşekkür etti.
Japonya'da deprem ve tsunami felaketinin en yoğun yaşandığı, ülkenin kuzeyindeki liman şehri Aomori'de tur rehberliği ve yerel televizyonda kameramanlık yapan 28 yaşındaki Matsuhashi Mihoko ise evlerinin üzerine gemi çıktığını belirterek, hayatında böyle bir felaketi ilk kez gördüğünü gözyaşları içerisinde anlattı.
Dünyada asrın en büyük felaketleri arasında ilk sıralarda gösterilen deprem ve sonrasında yaşanan tsunaminin, ülkede en fazla zarar verdiği bölgelerden olan Aomori şehrinde yaşadığını ve kendi evlerinin üzerine de gemi çıktığını kaydeden Mühoko, "Bugüne kadar böyle bir felaket görmedim. İlk deprem ve tsunami sonrasında
tatil ve stres atmak üzere Türkiye'ye gelecektim. Tam hazırlıkları tamamlayacakken ikinci bir felaket yaşadık. Bunda en yakın arkadaşımı kaybettim.
İşsiz ve evsiz kaldım. Bir süre Türkiye'de kaldıktan sonra Japonya'ya dönerek normal hayatıma devam etmek istiyorum. Ancak kolay olmayacak." diye konuştu.
Kapadokya Turistik İşletmeler Derneği (KAPTİD) Genel Sekreteri Nazif Demir, yaptığı açıklamada, her zaman her ülkenin başına gelebilecek
doğal afetler karşısında tüm insanların üzerlerine düşeni az ya da çok yapması gerektiği düşüncesinden hareketle, Kapadokya turizmcileri olarak organizasyonu yaptıklarını söyledi.
Kapadokya turizmcileri olarak, kardeş Japon halkının yaşadığı felaketin kendilerini de derinden üzdüğünü ifade eden Demir, şöyle konuştu: "
Felaket sonrası turizmciler olarak bir şeyler yapmak üzere toplandık. Japon halkının şu anda evsiz, aşsız kalması ve soğuklarla mücadelesi devam ederken, biz Nevşehir halkı ve turizmcileri olarak en azından bu sıkıntıları yaşamakta olan 10-20 Japon ailesini, elimizden geldiği kadar otellerimizde ağırlama kararı aldık. Şimdi bir grup geldi. Felaketi yaşayan bir Japonun biraz önce anlattıkları beni çok duygulandırdı. Fazla konuşamayacağım. Bir hayatın sonundan sonra yeniden başlangıç yapma sonrası bizim de katkımız olursa ne mutlu bizlere."