Murat Ünlü -
Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu,
Konya'nın
Kulu ilçesi ile
İsveç arasında çok özel bağlar bulunduğunu ve bu bağları korumaya kararlı olduklarını söyledi.
Davutoğlu, Kulu Belediyesi ve İsveç'in
Ankara Büyükelçiliği tarafından Ayrancı tesislerinde organize edilen resepsiyonda, İsveç'te yaşayan Kululularla bir araya gelerek sorunlarını dinledi.
Bakan Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, ilçeye gelmeden önce Norveç'teki saldırıda hayatını kaybeden
Gizem Doğan'ın annesiyle konuştuğunu ifade ederek, sadece Norveç'te bir Türk vatandaşının hayatını kaybetmesi olayının bile Türk ve
Avrupa halklarının nasıl iç içe geçtiğini ispatladığını belirtti. Davutoğlu, "Artık acılarda da mutlulukta da beraberiz" dedi.
Bazı
ülkeler arasında hem devletler hem de halklar arasında çok iyi ilişkiler bulunduğuna işaret eden Davutoğlu,
Türkiye'nin İsveç ile her düzeyde iyi yürüyen ilişkileri bulunduğunu söyledi.
Davutoğlu, "Kulu ile İsveç arasında çok özel bağlar var. Biz bu bağları korumaya kararlıyız" diye konuştu.
İsveç'le her zaman yakın
işbirliği içerisinde olacaklarını dile getiren Davutoğlu, Kululular başta olmak üzere Türk vatandaşlarının bu ülkedeki mevcudiyetlerinin bir dostluk köprüsü oluşturduğunu kaydetti.
İlk Türk vatandaşının çalışmak için İsveç'e gitmesinin 50. yılının 2015 yılında kutlanacağını ifade eden Davutoğlu, 50. yıl için yapılacak her türlü hazırlığa
destek vereceklerini bildirdi.
Davutoğlu, 2015 yılını Türk-İsveç
Dostluk Yılı olarak kutlamak istediklerini, bunun aynı zamanda iki ülke arasındaki ilişkileri baltalamaya çalışanlar için de en güçlü
mesaj olacağını söyledi.
İsveç'te yaşayan Kululuların Türkiye'deki seçimlere
katılım konusundaki talepleri üzerine Davutoğlu, "Önümüzdeki seçimlerde Avrupa'daki, özelde de İsveç'teki vatandaşlarımızın oy kullanması için her türlü tedbiri alacağız" dedi.
İsveç tarafından karar alınması halinde İsveç'in Kulu'da veya Konya'da bir fahrikonsolosluk açması konusunda da her türlü desteği vereceklerini belirten Davutoğlu, Kulu'da bir fahrikonsolosluk açılmasının İsveç'in Kulu ile bağlantısını çok aşikar kılacağını söyledi.
İki ülke arasındaki ilişkilerde insani ihtiyaçlara bir sınırlama getirilmemesi gerektiğini de dile getiren Davutoğlu, bu çerçevede İsveç vatandaşı
emekli Türklerin, Türkiye'de altı aydan fazla kalamaması konusunda muhataplarıyla görüşeceğini bildirdi. Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasında sosyal güvenlik uyumlaştırılması konusunda da ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
Bakan Davutoğlu, İsveç'te yaşayan Türklerden, çocuklarına İsveççe ve İsveç kültürünün yanı sıra
Türkçe ve Türk kültürünü de öğretmelerini istedi.
-BÜYÜKELÇİ AKESSON-
İsveç'in Ankara Büyükelçisi Hakan Akesson ise, Kulu'nun bütün İsveç halkının kalbinde çok özel bir yeri olduğunu söyledi.
Kululuların İsveç toplumunun inşasında da önemli bir rol oynadıklarını vurgulayan Akesson, bundan dolayı müteşekkir olduklarını kaydetti.
Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin çok iyi bir düzeyde olduğuna işaret eden Akesson, "Türkiye'nin AB'ye üye olmasını ve bunun çok kısa bir sürede gerçekleşmesini istiyoruz" dedi.
Her yıl Türkiye'ye 450 bin İsveçlinin geldiğini ve bunun İsveç nüfusunun yüzde beşini oluşturduğunu belirten Akesson, İsveçlilerin Türkiye'de kendilerini evlerinde hissettiğini ifade etti.
Akesson, konuşmasının sonunda Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız'a Kulu Halk Kütüphanesi'ne konulmak üzere aralarında İsveççe kitapların da bulunduğu pek çok kitap
hediye etti.
Etkinliğe, Konya Valisi
Aydın Nezih Doğan,
AK Parti Konya
Milletvekili İlhan Yerlikaya, İsveç'te yaşayan Kuluların kurduğu bazı derneklerin temsilcileri ve Kululu vatandaşlar da katıldı.
(MÜ-PNR)29.07.2011 09:00:06