Türkiye'nin eğitim meleği, çocukların ''Musa Amcası'' olarak tanınan Elazığlı 78 yaşındaki Musa
Coşkun, 25 yılda 16'sı okul olmak üzere 35
hizmet binasını eğitime kazandırdı.
İstanbul Kapalı Çarşı'da başladığı iş hayatını noktaladıktan sonra eğitimin sorunlarını çözmek için uğraş veren Coşkun,
Bursa ve Keban çevresinde eğitime verdiği katkılardan dolayı öğrenciler tarafından 'Musa Amca' diye anılıyor. 26 yılda 16'sı okul olmak üzere toplam 35 eseri Türk eğitimine kazandıran ve Adalet Bakanlığı'na da bir bina bağışlayan Coşkun, 100 civarında da çeşme inşa ettirdi.
AA muhabirine yaptığı açıklamada ''Son nefesime kadar okul yaptıracağım'' diyen Coşkun, 8 çocuklu bir ailenin oğlu olarak 1933 yılında Elazığ'ın Keban ilçesinde doğdu. Coşkun, ailesinin maddi durumunun iyi olmaması sebebiyle okuyamamasına rağmen eğitim gören insanlara imrenerek yaşamını sürdürdü.
Ailesinin maddi durumunun oldukça kötü olduğunu, mağarada yaşadıklarını ve annesinin bu duruma çok üzüldüğünü babasının ise ''Benim malım mülküm olmadı. İnşallah çocuklarımın olur'' dediğini dile getiren Coşkun, yıllar sonra Keban ilçesinde doğduğu ve yaşadığı mağaranın karşısına da bir okul yaptırdığını söyledi.
Mağaradan görülecek şekilde
Fırat Nehri'nin diğer tarafındaki yere yaptırdığı Musa Coşkun İlköğretim
Okulu bir süre sonra Öğretmenevi'ne dönüştürülünce, Coşkun ilçeye adını taşıyan yeni bir
ilköğretim okulu daha yaptırdı.
Topluma hizmeti ilke edinen
hayırsever iş adamı servetinin büyük bölümününü eğitime adadı. Hayatı boyunca hiç
tatil yapmayan 77 yaşındaki Elazığlı hayırsever Musa Coşkun, topluma faydalı olmanın kendisini dinlendirdiğini ifade ediyor.
-''MALIM MÜLKÜM BİTSE DE BU YAŞIMDA BASTONLA OKULUN ÇEVRESİNİ DÜZENLERİM''-
Tüm servetini eğitim uğruna harcayan ve kendisini ''Türkiye Sevdalısı'' olarak tanımlayan Coşkun, şunları söyledi:
''Benim akrabalarım, çocuklarım dahi bu kadar
yardım yapmamam için bana söylendiler ama ben yolumdan dönmedim. Ülkemin kalkınmasının tek yolu okumaktan, çalışmaktan geçiyor. Dönmedim, çok ısrar aldım, tehdit edildim ama bu yoldan dönmedim, dönmeyeceğim de. Yaradan huzurunda söz veriyorum, malım mülküm bitse de bu yaşımda bastonla okulların çevresini düzenlerim. Fransızların bir sözü var 'gölge etme başka ihsan istemem' Kimse bana karışmasın ben bildiğim yoldan asla dönmeyeceğim.''
Eğitim seferberliğinin neferlerinden biri olan iş adamı Musa Coşkun, yaklaşık 26 yıldır servetini büyük bölümünü hayır işlerine adadı. Eğitime sağladığı katkılar nedeniyle Devlet Üstün Hizmet Madalyası alan hayırsever iş adamı Musa Coşkun, Yüksekokul yaptırmadan da ölmek istemediğini sözlerine ekledi.
(EMH-İSA-ÜNS)12.08.2011 12:07:34