Ahmet Caner Baysal - Gelişen teknolojiye rağmen gözetleme
kuleleri yangınla mücadele önemini hala korumaya devam ediyor. Binlerce metre yükseklikte tek başına yaşayan işçiler ise 24 saat dürbünle adeta
duman izi sürüyor.
Yaz döneminin korkulu rüyalarından biri olan
orman yangınları ile mücadele, hem eğitim hem de teknolojik imkanlar kullanılarak devam ediyor. Bir yandan
halk bilinçlendirilmeye diğer yandan da başta ''ALO 177'' hattı verimli bir şekilde kullanılmaya çalışılıyor. Son zamanlarda geliştirilmeye çalışılan dumana ve ısıya duyarlı kameralarla da teknolojinin imkanları değerlendiriliyor.
Onca değişim ve gelişime rağmen yüzlerce yıldır yangınla mücadelede kullanılan gözetleme kulelerinden de vazgeçilemiyor. Türkiye'de halen orman yangına karşı 776 kule bulunuyor.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil
Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gözetleme kulelerinin kendileri için vazgeçilmez olduğunu belirtti.
Uzun yıllardır yangınla mücadelede kullanılan gözetleme kulelerinin de imkan olarak güçlendirildiğini anlatan Coşkun, '' Eskiden beri yangınla mücadelede gözetleme kulelerini büyük ihtiyaç duyarız. Bugün de eğer bize bir ihbar gelmişse hemen kuleyi arar teyidini alırız. Bu arkadaşlarımız gerçekten zor şartlarda ülkelerine büyük hizmette bulunuyorlar'' diye konuştu.
Kahramanmaraş'ta halen 14 adet gözetleme kulesi bulunduğunu hatırlatan Coşkun, ''En yüksek rakımlı kulemiz Uludaz'da bulunuyor. Burasının rakımı yaklaşık 2400 metre. Gerçekten böylesi bir yükseklikte yaşamak çok zor. Ama 2 arkadaşımız dönüşümlü olarak 24 saat görev yapıyor'' şeklinde konuştu.
Yangınla mücadelede ilk düşünülen ve zamanla geliştirilen gözetleme kulelerinin varlığının bundan sonra da devam edeceğini kaydeden Coşkun, son zamanlarda geliştirilen ısıya ve dumana duyarlı kameraların kulelere yerleştirilmeye başlandığını anlattı.
Yaklaşık 10 yıldır Uludaz gözetleme kulesinde çalışan Mehmet Kurt ise ''Halimden çok memnunum. Tek sorunumuz
yalnızlık. Bir arkadaşla beraber dönüşümlü çalışıyoruz. Bir hafta o bir hafta ben çalışıyorum. Burada rakım çok yüksek. Geceleri
soğuk oluyor. Bir de yağmurlu havalarda yıldırım düşme olayı çok oluyor. Onun dışında halimizden memnunuz'' dedi.
(CNR-MRT-SA)12.08.2011 11:00:49