Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Mehmet Pektaş, dünyada, 2030 yılına kadar sigaradan 175 milyon insanın hayatını kaybedeceğini bildirdi. Pektaş, sigaradan hayatını kaybeden 175 milyon kişinin 40 milyonunun gelişmiş ülkelerde, geri kalan 135 milyonunun da gelişmekte olan ve fakir ülkelerde olacağını söyledi.
Afyonkarahisar
Sağlık Müdürlüğü eğitim salonunda düzenlenen 'Tütün ve
tütün mamullerinin zararları' konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Müdür Yardımcısı Dr. Pektaş, Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)'nün verilerine göre, 20. yüzyılda dünyada sigara yüzünden çeşitli
hastalıklardan 100 milyon kişinin öldüğünü söyledi.
2011 yılında 5,5 milyon insanın sigaradan dolayı hayatını kaybedeceğini aktaran Pektaş, 2030 yılında da ölen sayısı 8 milyona yükseleceğini bildirdi. 2030 yılında ölenlerin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde olacağını belirten Pektaş, 21. yüzyılda 1 milyar kişinin sigara yüzünden hayatını kaybedeceğini kaydetti.
Hiçbir savaş veya hiçbir soykırımda bu kadar insanın ölmediğini dile getiren Pektaş, sigaranın bütün savaş ve soykırımlardan daha büyük bir felaket olduğunu söyledi.
Sigara firmalarının hedefinin daha fazla sigara satmak olduğunu dile getiren Pektaş, "Eğer onlar daha fazla sigara satarsa, her ülkede daha fazla hasta olacak. Sigara firmalarına, fazla
satış kazanç artışı olarak geri dönecek. Ancak bu kazanç artışı daha çok
ölüm demektir. Tiryakiler sigara içmeye devam ettikleri için ölümler daha fazla artacak. Yani sigara
sektörünün kazanç artışı insanların daha çok ölmesine bağlıdır. İnsanların ölümü üzerine bir sistemleri var. Sektör son derece acımasız. Eğer burada insanların ölümü istemezlerse, kendi kazançları ortadan kalkacak. Kazanabilmek için insanları öldürmek zorundalar. Sigara sektörü, kazancına kazanç katmak, karını katlamak için öldürmeye hazır ve her türlü öldürme yöntemini çok iyi biliyorlar." diye konuştu.