Devlet Bakanı ve
Başmüzakereci Egemen Bağış,
Ergenekon davası ile
Hükümet arasında ilişki kurmanın insafsızlık olduğunu söyledi.
Avrupa Parlamentosu'nun son operasyonlarla ilgili raporunu eleştiren Bağış, hiçbir meslek grubunun suç işleme özgürlüğüne sahip olmadığını belirtti.
Değişim Liderleri Zirvesi
İstanbul Kongre Merkezi'nde devam ediyor. Zirvenin ikinci gününde '
Küresel değişimler ve yeni dengeler' başlıklı bir panel düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,
Meksika 55. Devlet Başkanı Vicente Fox,
Kosova Başbakanı
Haşim Taçi konuşmacı olarak katıldı.
Panelin ilk konuşmasını Egemen Bağış yaptı. Konuşmasında
Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınanlar ile ilgili Avrupa Parlamentosu'ndan çıkan rapora tepki gösteren Bağış, hiçbir meslek grubunun suç işleme özgürlüğüne sahip olmadığını belirtti.
Basın özgürlüğü konusunda en hassas iktidarın kendi iktidarları olduğunu dile getiren Bağış, "Basının içinde de yanlış işlere bulaşmış birileri varsa bunun için
adalet mekanizması işler. Bu davalarla Hükümetimiz arasında bağ kurmak insafsızlıktır." dedi.
İstanbul'un değişim kenti olduğuna vurgu yapan Bağış, "İstanbul'un aynı zamanda medeniyetler arasında bir kesişme noktası olduğu biliniyor. Türkiye'nin demokratikleşmesinde çok önemli bir rol üstlendi. Türkiye'de bu hoşgörü kültürünü simgeleyen başka şehirlerimiz de var. Demokrasi kültürü ile
İslam kültürünün büyük bir başarı ile yaşatabilen bir ülkeyiz artık. Sadece bölgemizde değil dünyada takip edilen bir ülkeyiz." diye konuştu.
Avrupa Birliği yolunda Türkiye'nin bütün çifte standartlara rağmen mücadelesini sürdüreceğini belirten Bağış, "AB aslında insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesidir. Türkiye'nin AB'ye katacağı en büyük katkı AB'nin küresel bir barış projesi olmasını sağlayacak olmasıdır." şeklinde konuştu.
Meksika 55. Devlet Başkanı Vicente Fox ise panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgesinde lider olma yolunda ilerlediğini söyledi. Türkiye'nin gelecekte dünyanın liderleri arasında yer alacak bir devlet olma yolunda kendini geliştirdiğini ifade eden Fox, "Bu değişimler bütün dünya için çok yararlı olacaktır. 21. yüzyılda güç diyorsak bunu sevgiyle kazanmamız gerekiyor. Uyum ve barış içinde yaşamamız gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda 700 milyon insanın orta sınıfa dahil olacağını göreceğiz. Yeniliklerin böylesi bir orantısızlığı getireceğini göreceğiz. 21. yüzyıl kadınların ve gençlerin yüzyılı olacak. Bu yüzyıl liderlik yüzyıl olacak. Güçlü liderler daha ideal çalışmalar yapmak durumundalar. Sonuçta bozulmuş bir sistemi daha düzenli bir sisteme getirmeye çalışmalılar." diye konuştu.
Kosova Başbakanı Haşim Taçi ise, internetin son yıllarda değişime öncülük ettiğini dile getirdi. Kosova'nın geçmişte acılı ve sıkıntılı yıllar geçirdiğini anlatan Taçi, Ortadoğu'da yaşanan olayların cesaret toplayan insanlar tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Söz konusu olayların yaşanabileceğini kimsenin tahmin etmediğini kaydeden Taçi, "Birkaç yıldır hüküm süren internet toplumlarımızı öngöremeyeceğimiz şekilde değiştirmektedir. Bugünlerde yaşadığımız olaylar daha önce tahmin edilmiyordu. Cesaret toplayan insanlar, haksızlığı kınayan insanlardır bunlar. Cereyan eden değişimler barış ve sağduyu adına yapılan değişimlerdir." diye konuştu.