Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı
Numan Şeker, 450 bin öğrenci ve 20 bin öğretmenin eğitime başladığı Bursa'da yaşanan sorunları değerlendirdi. kadınların eğitim ve çalışma hayatına katılmasının Türkiye'de 21'nci yüzyıla yakışmayan uygulamalarla engellendiğini belirten Şeker, "İnancının gereğini günlük hayatına da yansıtan kızlarımızın özgürlüklerinin okul kapılarında son bulması, milletimizin hak etmediği bir tablodur. Dünyada demokratik sistemle yönetilen hiçbir ülkede insanlar kılık kıyafetine göre bir ayrımcılığa tabi tutulmamaktadır. Bu bakış, ilkel bir bakıştır. Bu utançtan biran evvel kurtulmamız için çağdışı yasaklara son verilmelidir." dedi.
Eğitim çalışanlarının,
ekonomik şartların dışında özlük haklarına ve çalışma ortamlarına ilişkin çözüm bekleyen pek çok sorununun bulunduğuna vurgu yapan Şeker, şunları söyledi: "Eğitimin önemi, önceliği ve niteliği ancak eğitim çalışanlarının görevlerinin başına sorunsuz gitmeleriyle anlamlı bir boyut kazanacaktır. Dolayısıyla eğitimdeki sorunlar da en aza indirilmiş olacaktır." ifadelerini kullandı. Çözüm mercilerinin gereken hassasiyeti göstermediğine dikkat çeken Şeker, eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarının giderek içinden çıkılmaz hale geldiğini kaydetti.
"ÖĞRETMENİN VEKİLİ, SÖZLEŞMELİSİ, ÜCRETLİSİ OLMAZ"
Eğitimin aciliyet arzeden sorunlarının başında öğretmen istihdamının çarpıklığının geldiğini dile getiren Şeker, "
Öğretmen açığı
sözleşmeli,
vekil,
ücretli öğretmen alımıyla kapatılmaya çalışılmaktadır. Öğretmenin vekili, sözleşmelisi, ücretlisi olmaz." diye konuştu. Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi konusunda verilen sözlerin beklenti oluşturduğunu ifade eden Şeker, bu beklentinin bir an önce karşılanarak sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesine ilişkin çalışmaların sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı.
Öğrenme ortamlarını meydana getiren bileşenlerin yeterli hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Şeker, eğitimin niteliğinin artmasının öğrenme ortamlarının kalitesini arttırmakla mümkün olabileceğini ifade etti. Eğitim sistemindeki en önemli probleminin, eğitimin sınav ve dershane odaklı oluşundan kaynaklandığını anlatan Şeker, dershane sayısının
ortaöğretimdeki okul sayısını geçmiş olmasının düşündürücü olduğunun da ayrıca altını çizdi. Şeker, sınav ve dershane odaklı olmaktan kurtulmanın yolunun, okullardaki yönlendirme çalışmalarının güçlendirilmesinden geçtiğini söyledi.
"MESLEK LİSELERİNİN ALTYAPISI GÜÇLENDİRİLMELİ"
Bir ülkenin ilerlemesi için sanayileşmesi, sanayileşmesi için de mesleki eğitimin, ortaöğretim içerisindeki payının AB ülkelerinde olduğu gibi yüzde 70'ler düzeyinde olması gerektiğine değinen Şeker, sözlerini şöyle tamamladı: "10 yıl boyunca süren adaletsiz
katsayı uygulaması, eğitim, sanayi, tarım, sağlık ve diğer sektörlerde ülkemizi, ekonomik bir yarışın sürdüğü günümüz dünyasında 100 milyarlarca dolarlık zarara uğratmış, milyonlarca gencimizin gelecek hayallerini karartmıştır. Katsayı adaletsizliğinin YÖK tarafından kaldırılması önemlidir, ancak meslek liselerinin altyapısının güçlendirilmesi de bir o kadar önemlidir."