Eğitim Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Gürbüz, eğitimin paralı hale getirilmesinin fırsat eşitsizliklerine yol açtığını söyledi.
Gürbüz, düzenlediği basın toplantısında, yıllardır sistematik olarak 'piyasacı eğitim' anlayışının oluşturulmaya çalıştığını belirterek, okulların açılmasının aileleri mutlu etmediğini iddia etti.
İl
Milli Eğitim Müdürlerinin, Milli Eğitim Bakanlığının genelgesini ve uyarılarını dikkate almayarak
kayıt parası alınmasına göz yumduklarını öne süren Gürbüz, şöyle konuştu:
''İlimizde özellikle orta
öğretim kurumlarında kayıt parası dayatması ile karşılaşan bir çok veli derneğimize şikayette bulunmuştur. Yasal olmayan kayıt paraları, öğrenci
servis ücretleri, giderek zorunlu hale getirilen
dershane ücretleri, çeşitlendikçe fiyatı artan okul kıyafetleri, yıl içerisinde
aidat veya okul katkı payları adı altında zorla toplanan paralar velilere hayatı
zehir ediyor. Eğitimin her aşamasında var olan dershane sektörü giderek büyümekte. İlimizde dershane sayısı lise sayısını geçmiştir. Şehrimizde adeta 'dershane mahallesi' oluşmuştur. Apartman daireleri özel ders bürolarına dönüştürülmüştür. Bu uygulamalar eğitimin tamamen paralı hale getirmesi, fırsat eşitsizliğinin derinleşmesi anlamına gelmektedir.
Eğitim sistemimizin diğer temel sorunları da hala çözüm beklemektedir. Irkçı, ayrımcı, dışlayıcı, farklı kültürleri yok sayan eğitim programları hala değişmemiştir.
Okul binaları engellilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya uygun bir donanıma sahip değildir. Okul ve derslik eksikliği devam etmektedir. On binlerce
öğretmen atama beklerken, anlamsız
sınavlar nedeniyle atanamazken, öğretmen açığı ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılmaktadır.''
(FD-CY-BEL)18.09.2011 16:07:43