Ekonomi Bakanı Zafer
Çağlayan, ''
Libya'da olacak düzeltmelerin hemen arkasından öncelikle firmalarımızla ilgili bir zarar ziyan tespiti yapılacak'' dedi.
Bakan Çağlayan, İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kuruluna
başkanlık ettiği toplantıda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Zafer Çağlayan, dün yaptıkları toplantıya işaret edilerek, ''3
bakan bir araya gelerek Libya'da izlenecek yol haritasını konuştunuz ana başlıklar neler?'' diye sorulması üzerine, hükümet olarak dünyadaki ve bölgedeki tüm gelişmeleri proaktif bir şekilde izlediklerini söyledi.
Bu anlayış çerçevesinde gerek Libya gerek
Mısır konusunda hükümetin yaptığı çalışmaları hatırlatan Çağlayan, oradaki Türk vatandaşlarının sağlıklı bir şekilde oralardan alınmasının sağlandığını, bölgelerde sıkıntıya düşen firmaların vergilerinin, sosyal güvenlik primlerinin ertelendiğini, BM
Güvenlik Konseyi kararlarının hukuki alt yapıya dönüştürülmesi noktasında da özel sektörü
mağdur etmeyecek her türlü tedbiri aldıklarını ifade etti.
Libya'nın, Libya halkının istediği çerçevede ve artık kardeş kanlarının dökülmediği, yeniden tek bir devlet oluşla ilgili bir sürece girdiğini belirten Çağlayan, bu çerçevede ümitlerinin Libya devletinin, Libyalıların istediği bir şekilde yeni bir yönetime kavuşması ve bu çerçevede yeni yapılanmanın süratle tamamlanması, akan kanın durdurulması olduğunu dile getirdi.
-''BİZİ LİBYA'NIN PETROLÜ BİRİNCİ DERECEDE İLGİLENDİRMİYOR''-
Dünkü toplantıda
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dışişlerini ilgilendiren konulardaki gelişmeleri ve kendi görüşlerini yine
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldız'ın da kendi alanlarıyla ilgili görüşlerini ifade ettiklerini anlatan Çağlayan, kendisinin de bakan arkadaşlarının verdiği bilgilerin ilgililere aktarılmasını sağladığını kaydetti.
''Bizi Libya ve diğer
ülkelerin petrolleri, madenleri, zenginlikleri birinci derecede ilgilendirmiyor'' diyen Çağlayan, kendilerini oradaki insanların ilgilendirdiğini söyledi.
Bunun yanında Türk müteahhitlerinin de Libya'da önemli yatırımları bulunduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
''Şu anda 18,5 milyar dolarlık taahhüdün devam ettiği, 1,6 milyar dolarlık hak edişlerin beklediği ve yaklaşık 2 milyar dolara yakın teminat ve
kredi riskinin olduğu ve diğer yandan da 1 milyar dolara yakın özel sektörün sabit
sermaye yatırımının olduğu bir ülke Libya.
Libya'da olacak düzeltmelerin hemen arkasından öncelikle firmalarımızla ilgili bir zarar ziyan tespiti yapılacaktır. Gerek Libya'da ilk olayların başladığı dönemde gerek şu an itibariyle müteahhitlerimizin taahhüdü altında bulunan işlerde ortaya çıkan zarar ziyanlar ve onların sabit sermaye yatırımlarında,
şantiye binalarında, fabrikalarındaki zarar ziyanları tespit edilecektir.''
Türkiye ile Libya arasındaki
Yatırımların Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın bu ülkedeki tüm Türk yatırımcıların yüzde 100 garanti altında olmasını sağladığını ifade eden Çağlayan, bir an önce Libya'da barış ve huzurun tesis edilmesini istediklerini bildirdi.
Libya'ya ilk ciddi yardımı yapan devletin Türkiye, Libya'daki gelişmelerle ilgili görüşlerini en net söyleyen kişinin de
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen Çağlayan, ''Keşke Sayın Başbakanımızın önerisi daha önce dinlense ve bu kadar kardeş kanı akmamış, Libya bu kadar tahrip edilmemiş olsaydı'' diye konuştu.
Türkiye'nin Libya Geçiş Konseyi'ne 100 milyon dolarlık bir maddi
destek de sağladığını anlatan Çağlayan, muhalefetin bir kısmının muhalefet yapma adına bunu farklı şekilde değerlendirdiğini söyledi.
Çağlayan, ''Bu değerlendirmeler onların devlet yönetiminden, proaktif yaklaşımdan uzak olduklarını ve insanlıkla yapılan böyle önemli bir konuda konuyu görememelerini maalesef üzüntüyle izliyorum.
Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Devletimiz, hükümetimiz ve Sayın Başbakanımız dünyada
İslam alemine örnek gösterilen bir yapıdadır. Bu ortamda Türkiye Libyalı kardeşlerine seve seve bu yardımı yapmıştır. Bu son derece doğru olmuştur'' diye konuştu.
Bayramdan sonra
Trablus Büyükelçiliğinin yeniden hayata geçirileceğini de bildiren Çağlayan, oradaki büyükelçiliğin faaliyetlerine son verilmesiyle birlikte geri çektikleri ticaret müşavirlerinin yeniden Bingazi'ye gönderilmesi kararının da kendisi tarafından imzalandığını söyledi.
Çağlayan, Trablus'a büyükelçinin gönderilmesiyle beraber ticaret müşavirlerinin de gidip hizmetlerine devam edeceklerini dile getirdi.
-''BİZİM GİRİŞİMCİMİZ AŞILI''-
Müteahhitlerin de bir an önce işlerinin başına dönmek istediklerini belirten Çağlayan, ''Bizim ihracatçımız, bizim müteahhitlerimiz zaten bu konuda aşılıdır. Yani öyle bir aşı var ki bizim girişimcimizde bugün Afganistan'da Irak'ta yatırım yapan müteahhitlerimiz Libya'da da kolay kolay işlerini yapabilecek seviyeye gelmiştir'' dedi.
Çağlayan, Türkiye'nin Libya politikasının; ''tek bir Libya devletinin olması, tek bir
bayrak ve yapı altında birleşmesi'' olduğunu da sözlerine ekledi.
(HAG-ECN)26.08.2011 12:23:30