Ömer Sarı - Doğuştan ortopedik engelli Ayşe
Dinç (35), evinin bulunduğu
sitenin etrafına,
apartman yönetimin
tel örgüsü çekmesinin ardından verdiği bir yıllık mücadele sonrası kendisine özel kapı açtırmayı başardı. Anahtarı sadece Dinç'te bulunan kapı, site yönetimiyle yapılan
anlaşma gereği başkası tarafından kullanılırsa kapatılacak.
Adana'nın
Yüreğir ilçesindeki
TOKİ Konutları
Güven Sitesi'nde oturan engelli Ayşe Dinç'in verdiği mücadele benzer durumdaki engellilere örnek olacak türden. Dinç'in oturduğu sitenin yönetimi, yaklaşık 1 yıl önce sitenin etrafına tel örgüsü çekilmesi için site sakinlerinden 50 lira para topladı. Ancak apartman yönetiminin yaptırdığı tel örgüsündeki kapı, engelli Ayşe Dinç'in
alışveriş yaptığı ve otobüse bindiği yolu yaklaşık 500 metre uzattığı için tepkisine neden oldu.
Tel örgü için istenen lirayı ödemeyen Dinç, yürümekte zorluk çektiğini, sabahları yağmur ve çamurda sitenin etrafını dolanmakta zorlanacağını belirterek, yola yakın bir yere kapı yapılmasını istedi.
Talebinin karşılık bulmadığını ancak kendisinin ısrarlı olduğunu anlatan Dinç, ''Site yönetimiyle görüşmek istedim. İlk başta benimle kimse muhatap olmak istemedi. Dilekçe yazdım, reddettiler. Komşularım bana yardımcı olmak için kendi aralarında
imza topladı. Bu imzalarla Yüreğir Belediyesi'ne müracaat ettim ve Belediye kapının açılması konusunda benim haklı olduğuma karar verdi. Ancak yönetim yine kabul etmedi.
Yağmurda çamurda ağlayarak gittiğimi gören site yönetiminden bir kişi haksızlığa dayanamayıp
istifa etti. Bir yıllık mücadele sonrasında site yönetimi artık kapının açılmasına izin vermek zorunda kaldı'' dedi.
-KAPIDAN BAŞKASININ GEÇMEYECEĞİNE DAİR ANLAŞMA YAPTILAR-
Kendisinin 200 lira harcayarak kapıyı yaptırdığını ve kullanmaya başladığını anlatan Dinç, şunları kaydetti:
''Ancak bu sefer de benden kapıdan başkasının geçmeyeceğine dair noter onaylı yazı istediler. Buna da
itiraz ettim ve site yöneticisiyle birlikte hazırladığımız protokole imza attık. Anlaşma gereği artık benden başkası kapıdan geçerse kapıyı site yönetimi kapatacak. Ben yeğenimi bile bu kapıdan geçiremiyorum. Alışveriş yaptığımda çocuklar evime kadar bana yardımcı olmak istiyorlar ancak bu kapıdan içeri çocuklar giremiyor.
Kapıdan sonra eve kadar kendim eşyaları çıkarmak zorunda kalıyorum.''
Ayşe Dinç, verdiği mücadelenin ardından kapıyı yaptırdıktan sonra komşularıyla sevinç çığlıkları atıklarını vurguladı. Dinç, ''Ben hakkımı aradım. Verdiğim mücadeleden sonuç aldım. Bu kapıyı açtırmakla engellilerin her kapıyı açabileceklerini ispatladım. Bizlere hayatın her alanında engel var, mücadele ettiğimizde engeller kalkıyor. Benim şu an ki üzüntüm, benden başkasının bu kapıdan geçemeyişi. Yaşlı teyzelerimiz var. Zihinsel
özürlü çocuklar var. Bebeği olan anneler var'' diye konuştu.
Herkesin özürlü adayı olduğuna dikkati çeken Dinç, engellere karşı verdiği mücadelenin son bulmadığını söyledi. Dinç, ''Benim mücadelem daha bitmedi. Bulunduğum bölgedeki kaldırımların engellilere göre düzenlenmesi için çalışacağım. Evime girerken tekerlekli sandalyeler için rampa olmadığı için zorlanıyorum. Bunun da yapılması için çalışacağım'' dedi.
-SİTE YÖNETİMİ: ''BAŞKASI GEÇERSE KAPIYI KAPATIRIZ''
Güven Sitesi Yöneticisi Muhittin Tatlı ise sitenin güvenliğinin önemli olduğunu belirterek, ''Çocukların oyun parkı yola çok yakın. Çocukları korumak için bu tel örgülerini çektik. Ayrıca hırsızlara karşı site güvenliği için de bu tedbiri aldık. Kapıya güvenlik koymadık ancak kameralar taktık. Çünkü burada oturan insanların maddi durumu aylık 50 lira aidatı verecek güçte değil'' ifadesini kullandı.
''Ayakları sağlam olan herkese bu kapı
yasak'' diyen Tatlı, başkasının kapıdan geçmesi durumunda yaptıkları anlaşma gereği kapının kapatılacağını vurguladı. Tatlı, ''Eğer Ayşe hanım gibi protez kullananlar olursa yönetimin aldığı karar doğrultusunda, dilekçe yazarak, Ayşe hanımla birlikte gelirse, kapı anahtarı vereceğiz'' dedi.
(SAR-ERS-OSM)16.06.2011 11:08:54