Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan,
Libya'ya hava operasyonunda NATO'nun devreye girmesiyle birlikte
Paris'in devre dışı kalmasını çok olumlu gördüğünü söyledi.
Sanatçı İbrahim Tatlıses'i
hastanede ziyaret eden Başbakan Erdoğan, hastane çıkışı gündemle ilgili sorulara
cevap verdi. Libya'ya yönelik askeri operasyona ilişki soru üzerine Erdoğan, "Şu anda NATO görevleri devralmaya başladı. NATO'nun devreye girmesiyle birlikte de belli yerlerde bir rahatlama meydana geliyor. Paris artık devre dışı kalmaya başladı. Ben Paris'in devre dışı kalmasını özellikle Libya'daki süreç için çok olumlu görüyorum.
Türkiye olarak kardeş Libya'da yapacağımız çok şey var. Bizim arzumuz şuydu; NATO buna tek başına müdahil olmasın, yanına Arap Ligi'ni ve
Afrika Birliği'ni alsın. Çünkü Afganistan'da bu yanlış görüldü. Irak'ta değişik bir şekilde bu yanlış görüldü. Aynı yanlış Libya'da yaşanmasın istedik. Bu talebimiz NATO'da kabul gördü. 1970 ve 1973 sayılı kararlarla ilgili olarak atılan bu adımlar bu hassasiyetler göz önünde bulundurularak yapılıyor. Bu gece de Libya başbakanı ile 02.00-02.30'a kadar sürekli
telefon görüşmesi yaptık. Özellikle insani
yardım konusunda neler yapabileceğimizi
Dışişleri Bakanımız Ahmet beyle birlikte telefon diplomasisi yaparak çalışmalarımızı sürdürdük. İnsani yardım konusunda Türkiye olarak hassasiyetlerimizi koruyacağız. Bu konuda Libya'yı kendi başına bırakmayacağız. Libya'nın birliğini bütünlüğünü esas alan tavrımızı sonuna kadar sürdüreceğiz." diye konuştu.
"Bu süreçte
Kaddafi ile bir görüşmeniz oldu mu?" sorusuna Erdoğan, "Şu anda olmadı." cevabını verdi.
NATO uçaklarının İzmir'den kalkacağı yönündeki bilgilerin sorulması üzerine Erdoğan, "Şu anda çok daha farklı yerler de olabilir. Böyle bir kesinleşen bir bilgi bana ulaşmış değil." şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan,
Gazeteci Ahmet Şık'ın kitabıyla ilgili yürütülen soruşturmaya ilişkin soruya, "Bunlar benim konum değil. Bunların tamamı yargının konusudur.
Yargının bu süreci içerisinde ellerindeki bulgular belgeler sebebiyle devamlı ne çıkıyorsa bu konunun üzerine gidiyorlar. Bunlar durup dururken olan şeyler değildir. Demek ki her araştırma yeni bir araştırmayı ve müdahaleyi getiriyor ve yargı da buna göre adımlarını atıyor. Yani bunun Yürütme olarak bizlerle ilgili bir tarafı yok. Bunları biz çıkarmıyoruz. Bunları yargı çıkarıyor. 'Neler oluyormuş bu ülkede? Sorusunu kendimize soracak olursak çok daha isabetli olacak diye düşünüyorum. Yargı kararını verecektir tabi."