Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, ''Sigaanın büyük ülkelerin bize
pazar olarak sunduğu, o ülkelere para akışından başka hiçbir şeye yaramadığını, sağlık kulüpleri olarak kendi akranlarınızı ikna edebilirsiniz'' dedi.
Vançelik, İl
Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen proje
ödül töreninde yaptığı konuşmada, sağlık açısından kötü alışkanlığa sahip olmamak, hiç başlamamak, bu tür sağlık risklerini ortadan kaldırmak için önemli adım attıklarını söyledi.
Herkesin kötü alışkanlıklardan uzak durmasını öneren Vançelik, ''Ülkemizde 100 bin insan ölmekte, sadece ve sadece sigara nedeniyle. Eğer o insanlar sigara içmeseydi ülkemizde 100 bin
yaşam devam ediyor olacaktı'' diye konuştu.
Sağlıkta
erken müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Vançelik, sadece
sağlık personeli aracılığıyla toplumumuza eğitim vermenin, toplumla temas halinde olmanın yeterli olmadığını dile getirdi.
Doç. Dr. Vançelik, ''Toplumun içinde olan ve yaygın şekilde aileleri etkileyecek en önemli kurum
Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesine çalışan öğretmenlerimiz ve burada okuyan öğrencilerimizdir. Bu anlamda Sağlık Kulübü
Proje yarışması önemli bir yer tutuyor'' diye konuştu.
Obezite, sigara gibi kronik hastalıkların oluşmasının engellenmesi için proje sayesinde ailelerde bilinç oluşacağını vurgulayan Vançelik, sadece İl Sağlık Müdürlüğü'nün değil diğer kurumların da çalışmasına önem verdiklerini ifade etti.
Ülkemizde
işbirliği ve kurumlar arası
diyalog geliştirildiği zaman her kurumun sinerjik bir şekilde daha fazla sonuç elde edebildiğini ifade eden Vançelik, şunları kaydetti:
''Bu kapsamda okullarımız Sağlık Kulübü oluşturdu. Onların,
gençlerin sık kullandığını ödül olarak verelim dedik. Yavrularımız şunu iyi bilin, sizler şanslısınız. Gelecek yıllarda ödüllerinizi daha da artıracağız. Yeter ki, sağlık için hem gençlerimizin hem de toplumumuzun bilinç düzeyini artırmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayalım. Gerçekten şişmanlık da
alkol de sigara da öyle, bu alışkanlıkları olanlardan uzaklaştırmak çok zor. Sigara örneğini vereyim, eğer bir insan 15-20 yıl sigara içmişse kendi kendine
sigarayı bırakma oranı 13 kişiden 1 kişi. Profesyonel yardımlarla biraz daha artırılabiliyor.''
Proje kapsamında da önemli çalışmalar yapılarak, gençlerin kötü alışkanlıklardan korunacağını ifade eden Vançelik, ''Sizlerin yaptığı çalışmalarla, o genç yaşta kendi delikanlılığını, büyüdüğünü ispatlamak için sigaranın gerek olmadığın, sigarının büyük ülkelerin bize pazar olarak sunduğu, o ülkelere para akışından başka hiçbir şeye yaramadığını sağlık kulüpleri olarak kendi akranlarınızı ikna edebilirsiniz'' şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, hastalıkların önlenmesi ve erken tespitiyle ilgili olarak başlatılan Okullararası Sağlık Kulübü Proje Yarışmasında, derece giren okullara başarı belgesi ve çeşitli hediyeler verildi.
(AYZ-KUR-ÜNS)31.05.2011 11:33:15