Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ)
Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Sağlam, Erzurum'un
İspir ilçesinde iki kişinin ölümüyle sonuçlanan
ayı saldırısına ilişkin, ''Vatandaşların yabani
meyve ağaçlarını kesmesi sonucu, yabani hayvanlar bu tarz
besinleri ancak yerleşim alanlarının
gelişim civarında bulabiliyor'' dedi.
Doç. Dr. Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayıların köylere inmesinin sebepleri üzerinde durulması gerektiğini söyledi.
Ayının yaşadığı alanlarda besin bulma noktasında eksiklik olduğu için yerleşim alanlarına indiğini ifade eden Sağlam, ''Asıl sıkıntı, ayının
doğal ortamda besinini oluşturan yabani meyve ağaçlarının ve birtakım bitkilerin insanoğlu tarafından azaltmasından kaynaklanıyor. Orman içerisindeki meyve ağaçları, orman ağacı statüsünden çıkartıldıkları için vatandaşlar tarafından rahatlıkla kesilebiliyor'' dedi.
Sağlam, ''Vatandaşların yabani meyve ağaçlarını kesmesi sonucu, yabani hayvanların bu tarz besinleri ancak yerleşim alanlarının gelişim civarında bulabildiklerine'' dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''Böyle olunca da ayı yerleşim alanlarına gelmeye başladı. Sonuç itibarıyla insan-ayı çatışması ortaya çıkıyor. Ayı besin bulmak için geldiği alanda rahatsız edilmediği, korkutulmadığı sürece insana zarar verme eğiliminde değildir. Ürkütüldüğünde ya da yavrusu varsa onu korumak için
saldırganlaşabilir. Artık bu ayının saldırganlık özelliği ortaya çıkmıştır ve ayı saldırganlığı öğrenmiştir.''
Ayının besin alırken insanlar ya da başka hayvanlar tarafından rahatsız edilmiş olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Sağlam, ''Ayıyı gören kişi doğal olarak ondan korkmuş ve tepki göstermiş olabilir. Bunun tersi olup ayı da insandan korkmuş olabilir'' diye konuştu.
-''SALDIRGAN AYI İZOLE EDİLMELİ''-
Bülent Sağlam, saldırgan ayının kesinlikle izole edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Çünkü ayı artık saldırganlığı öğrenmiştir ve aynı davranışları tekrar edebilir. Bizim için insanın değeri ölçülemez. İnsanı tehdit eden hiçbir unsurun barındırılmaması gerekiyor. Ayının kontrollü bir şekilde ele geçirilmesi, hapsedilmesi mümkün gözükmediği için başka insana zarar vermeden itlaf edilmesi makul bir uygulamadır. Bakanlıktan verilen izinle, olayın gerçekleştiği
bölge içinde sürek avı uygulaması doğru bir karardır. Sürek avı, olayın gerçekleştiği bölgenin dışına taşmamalı ve bakanlığın izni doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde ayı katliamına sebep olunabilir.
Acil ve tehlikeli durumlarda başka seçenek kalmadığı için sürek avı uygulaması gerçekleştirilmektedir.''
Artvin merkez ve ilçelerinde de zaman zaman ayı saldırıları yaşandığını ve bu saldırılarda yaralananlar olduğu gibi maddi kayıpların da meydana geldiğini belirten Sağlam, ''İnsanlar kendi çözümlerini kendileri üretmeye başladı. Devletten ve ilgili teşkilattan gerekli desteği bulamayınca şikayetler de azaldı. Bu durum gerekli çözümün bulunamaması nedeniyle ortaya çıktı'' dedi.
Bu arada, Artvin ve ilçelerinde 2000-2011 yılları arasında ayı saldırısı sonucu bir kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı bildirildi.
(TY-MUR)02.09.2011 13:23:09