#8211; Bitlis'in
Ahlat ilçesinde uzun yıllardır sürdürülen ''Eski Ahlat Şehri Kazısı'', bu yıl
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel
Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Recai Karahan başkanlığında başladı.
Kazı alanında, bu yıl kazılarda yapacakları çalışmalar ve planları hakkında gazetecilere bilgi veren Prof. Dr. Karahan, kazılarda ağırlığı, Tarihi
Selçuklu Meydan Mezarlığı'na vereceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde yürütülmekte olan Eski Ahlat Şehri Kazısı'na başladıklarını belirten Prof. Dr. Karahan, şöyle konuştu:
''Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden ve çeşitli bölümlerinden kazımıza katılan 25 öğrencimiz, Yüzüncü Yıl Üniversitesinin değerli
öğretim üyeleri ve Ahlat çevresinden bize yardımcı olan 20 işçimizle, kazılara başladık. Bu yıl
Eylül ayının sonuna kadar, imkanlar ölçüsünde, kazılara devam etmeyi düşünüyoruz. Daha sonra 12. ayın sonuna kadar da konservasyon işlerimize devam edeceğiz. Tabi bu arada oluşabilecek değişik durumları da göz önünde bulunduracağız. Kazılarda ağırlığı Selçuklu Meydan Mezarlığı'na vereceğiz.''
Mezarlık kazısında,
aile mezarlığı olarak bilinen, hemen mezarlığın girişinde sol taraftaki bölümden başlayarak ileri doğru gittiklerini açıklayan Prof. Dr. Karahan, dört yerde açma çalışması yaptıklarını ifade etti.
Prof. Dr. Karahan, şunları aktardı:
''Bunlardan en büyüğü Kadılar Mezarlığı civarında. Oradaki çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca daha önce yapılan kazı alanlarının temizliği ve bakımı yapıldı. Onlarda olduğu şekilde korunmaya devam ediliyor. Şu an alanı genişletmek istemiyoruz. Kazıya geç başlamamızdan dolayı, Anıtlar Bölge Kurulu'nun katkılarıyla, önerileriyle, mezar taşlarında olan eğilmeleri ve yana yatmaları düzelteceğiz. Yani mezarlığın bakımıyla uğraşacağız.''
Taşların üzerindeki yazıların okunmasına da başlayacaklarını söyleyen Karahan, mezar taşları üzerindeki yazıların okunması için, yine YYÜ'den Prof. Dr.
Abdulhamit Tüfekçioğlu ve Rahmi Tekin'in Ahlat'a geleceğini ve mezar taşlarının okunmasında kendilerine yardımcı olacaklarını bildirdi.
Taşların okunmasından sonra, elde ettikleri verileri zaman içinde bilim alemine sunmaya çalışacaklarını kaydeden Prof. Dr. Karahan, bu çalışmanında ilçe tarihi açısından büyük önem taşıdığın vurguladı.
Ahlat'ta büyük bir ilgiyle karşılandıklarını dile getiren Karahan, ''Başta Ahlat halkı olmak üzere, İl
Kültür Müdürlüğümüze,
Müze Müdürlüğümüze, Kaymakamlığımıza, Belediye Başkanlığımıza,
sivil toplum örgütlerine, basın mensuplarına ve Ahlat'la, Ahlat kültürüyle ilgilenen herkese çok teşekkür ediyorum. Oldukça fazla ilgi görüyoruz. Umarım bu karşılıklı olarak devam eder. Hem Türk kültürüne hem de Ahlat'a yararlı işler yaparız'' diye konuştu.
(OB-BRN-ÜNS)12.08.2011 13:50:02