Müslüm Etgü - Şanlıurfa'da evlerde hazırlanan pasta türlerinden ''Külünçe'', hala bayram tatlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre,
Ramazan ayının son günlerinde kentteki bir çok evde,
tatlı bir bayram telaşı başlıyor Şanlıurfa'da.
Çarşı ve pazarların hareketlendiği bugünlerde, hemen hemen her
sokak başındaki
pide fırınlarda da sıra dışı bir yoğunluk yaşanıyor.
Geleneksel bayramları sürdüren bir çok
aile, bayramda tüketip, misafirlerine ikram edecekleri bazı tatlıları çarşıdan temin ederken, yörenin bayramdaki geleneksel lezzeti ''Külünçe''yi (Bir tür peksimet veya pasta) ise evlerde özenle hazırlıyor.
Bayrama bir kaç gün kala ''Attar Pazarı''ndan alınan çeşitli baharatların hamura katılmasıyla hazırlanan ''Külünçe'', mahallelerdeki fırınlarda pişirilerek, bayramda gelen misafirlere
kolonya ve şekerin ardından çayla birlikte ikram ediliyor.
Bazı aileler, evlerde yapımı zahmetli olduğu için ve son yıllarda pastanelerin menüleri arasına da giren Külünçe'yi, dışardan alıyor.
Kentteki bir fırında usta olarak çalışan Halil Saf, ''Külünçe''nin Şanlıurfa'nın geleneksel lezzetlerinden biri olduğunu belirterek, ancak son yıllarda yapımında azalma görüldüğünü kaydetti.
Ramazan ayının son günlerinde hazırlanan ''Külünçe''nin genellikle iftardan sonra fırınlara getirildiğini ifade eden Saf, ''Atalarımızdan kalma bu geleneği elimizden geldiği kadar sürdürmeye çalışıyoruz. Külünçe ramazan ayının son günlerinde evlerde hazırlanarak fırınlara getirilir. Çok lezzetli olan bu ürünü iftardan sahura kadar talebe göre pişirip teslim ediyoruz'' dedi.
Pastahane çalışanı
Erdal Kurt da daha önceleri evlerde kadınlar tarafından zahmetle hazırlanan Külünçe'nin bugünlerde pastanelerde hazır olarak satıldığını belirtti.
''Külünçe''nin Şanlıurfa'nın bir kültürel değeri olduğunu ifade eden Kurt, bayram öncesinde talep üzerine diğer illere de paket olarak ''Külünçe'' gönderdiklerini dile getirdi.
-''ASKERE UĞURLANAN GENÇLER İÇİN DE KÜLÜNÇE''
Geleneksel bayram lezzetlerinden olan Külünçe, Şanlıurfa'da geçmiş yıllarda askere gidecek olan gençler için de hazırlanırdı.
Askere gidecek delikanlı için günler öncesinden hazırlanan ve duvara asılması amacıyla delinip, bu şekilde pişirilen Külünçe, askere gidecek delikanlıya ''Kısmeti çeksin de geri dönsün diye'' ucundan ısırtıldıktan sonra duvara asılır ve dönünceye kadar orada bekletilir.
Askerlik boyunca duvarda asılı duran Külünçe, askerin eve dönmesiyle ıslatılarak ucundan yedirilir, kalan kısmı ise ufalanarak, yemesi için bahçede kuşlara bırakılır.
(MÜS-İSM-OSM)30.08.2011 14:02:32