Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (
TÜRSAB)
Boğaziçi Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı
Nejat Karagöz,
Karaman'ın, ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi bakir,
ürünü bol bir yer olduğunu belirterek, ''Tanıtım eksikliği sebebiyle turizm yönünden bu ürünler bilinmiyor.
Seferberlik ilanı ile şansa çevrilerek bölgede turizm geliştirilebilir'' dedi.
Karaman
Ticaret ve
Sanayi Odası (KTSO) tarafından,
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) finansman desteğiyle hayata geçirilen ''Hz. Mevlana'dan Yunus Emre'ye Evrensel
Sevgi ve
Kültürlerin Kardeşliği'' isimli proje kapsamında TURSAB üyesi 50 kişilik bir
ekip, hafta sonu Karaman'a gelerek Karaman'ın tarihi ve turistik yerlerini gezdi.
KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Duru, AA muhabirine yaptığı açıklamada ''Hz. Mevlana'dan Yunus Emre'ye Evrensel Sevgi ve Kültürlerin Kardeşliği
Projesi'' ile Karaman'ın kültür ve
inanç turizmine yönelik envanterinin geliştirilerek ulusal ve uluslararası düzeyde
tanıtımının sağlanmasını amaçladıklarını belirtti.
Projenin
Mayıs 2011 yılında başladığını ve 2012 Mayıs ayında sona ereceğini ifade eden Duru, proje kapsamında Karaman'ın arkeoloji haritasının hazırlanması işinin devam ettiğini bildirdi.
Karaman Kültür ve İnanç
Turizmi Potansiyeli'nin tanıtılması için gerek
yurt içinde gerek yurt dışında çeşitli ziyaretler ve toplantılar yapıldığını vurgulayan Duru, ''Karaman İnanç ve Kültür Turizm Sempozyumu'nu belirlenen bir tarihte yapacağız. Ören yerlerine ve yol güzergahlarına tabelaların yerleştirilmesi işi devam ediyor. Karaman'da turizm yönünden pazarlayabileceğimiz ürünleri tespit ediyoruz. TÜRSAB üyelerini Karaman'a davet ettik'' diye konuştu.
Yapılacak çalışmalarda en önemli ayağın TÜRSAB üyelerini Karaman'a getirmek olduğunun altını çizen Duru, TÜRSAB üyelerinin hafta sonu 50 kişilik bir heyetle Karaman'ı ziyaret ettiklerini dile getirdi.
Duru, heyete, Derbe Höyüğü, Karadağ'daki
Tarihi Kalıntılar, yine Karadağ'daki Yılkı Atları, Taşkale
Tahıl Ambarları, Manazan Mağaraları gibi tarihi yerleri gezdirdiklerini belirterek, ''Bundan sonra Karaman'a turlar düzenlenebilmesi için görüşmeler yapıldı. Karaman'ın tespit edilen eksikler giderildiğinde yeni bir turizm merkezi olarak pazarlanabileceği kanaati oluştu. Çalışmalarımız, bu yönde devam edecek'' dedi.
- ''KARAMAN'DA TARİH, KÜLTÜR, DOĞA, İKLİM VE SEBZE MEYVE ÇEŞİTLİLİĞİNE DAYALI TURİZM YAPILABİLİR'' -
Karagöz ise TÜRSAB üyelerinin Türkiye'nin her yerine turlar düzenlemelerine rağmen geziye katılan üyelerden bir çoğunun, Karaman'daki kültürel ve tarihi değerleri ilk defa görme imkanı bulduklarını söyledi.
Karaman'ın çok güzel bir yer olduğunu ve il içinde bulunan kültürel ve tarihi değerlerin kesinlikle Türk turizminin hizmetine sunulması gerektiğinin altını çizen Karagöz, şunları kaydetti:
''Ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi bakir, ürünü bol olan bir yere geldik. Fakat tanıtım eksikliği sebebiyle bu ürünler bilinmiyor. Bu bir seferberlik ilanı ile şansa çevrilip turizm için bulunmaz bir yer haline gelebilir. Türkiye turizminin arzu ettiği, turizmin 12 aya yayılması. Karaman'da bu olabilir. Tarih, kültür,
doğa, iklim ve
sebze meyve çeşitliliğine dayalı turizm yapılabilir. Bu çalışmaya bakanlıktan, yerel
yönetime, özel sektörden vatandaşlara kadar herkes olmalı. Konu sahiplenmeli. Biz TÜRSAB olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Biz ürün arıyoruz. Gezdirdiğimiz insanlara yeni yerler, yeni ürünler göstermemiz lazım. Bizim işimiz bu. ''
Karagöz, Karaman Müzesi'ndeki yaklaşık bin yaşında olan, bu güne kadar hiç bir kimyasal işlem yapılmadan günümüze kadar gelen ''
Bizans Kızı Cesedi'nin'' hiç bilinmediğine de dikkati çekerek, bu tarihi eserin bile milyonlarca turisti Karaman'a getirerek, Karaman Müzesi'ni Türkiye'nin en önemli müzeleri haline getirebileceğini sözlerine ekledi.
(ÇE-KML-MAT)27.09.2011 17:50:12