Giresun İl
Sağlık Müdürlüğü,
vücut için çok önemli olan iyotun yeterli alınmaması halinde çeşitli hastalıkların oluşacağını bildirdi.
İl
Sağlık Müdürlüğü,
İyot Yetersizliği Hastalıkların Önlenmesi Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, iyotun tiroid bezinden
hormon salgılanması, vücudun gelişmesi
beyin ve sinir sistemimizin çalışması, aktivitelerin ve vücut ısısının sürmesinin sağlanması ve tiroid bezi hormonlarının yapımı için gerekli olduğu belirtildi.
Gebelik, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde iyot eksikliğinin çok önemli sorunlara neden olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
'' Vücudumuz için çok önemli olan iyot yeterli alınmadığında çeşitli hastalıklar oluşmaktadır. Gebelikte iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara, bebeğin
özürlü doğmasına, bebeklerde
zeka geriliğine ve cüceliğe sebep olur. Çocukluk ve
gençlik döneminde iyot yetersizliği bedensel ve
zihinsel gelişme geriliğine neden olmaktadır. Yetişkinlerde iyot yetersizliği guatrın yanı sıra beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara da yol açmaktadır. İyot yetersizliği ve guatrın önlenmesinde en iyi yöntem olarak tuzun iyotlanması benimsenmiştir. Günlük iyot kullanımı erişkinlerde en az 50 mikrogram, ortalama 100-300 mikrogram, en fazla 1000 mikrogramdır. Günde 5-15 gr. tüketilen iyotlu tuz ile ortalama 150 mikrogram iyot alınır.''
İyotlu tuzun sağlığa zararlı olmadığı ve yan etkisinin bulunmadığının belirtildiği açıklamada, ''İyotlu tuz kullanımında insanların daha fazla tuz tüketmeleri değil normalde her gün kullanılan tuzun iyotlu olması önerilmektedir. Ayrıca iyotlu tuzun iyot içeriğini kaybetmemesi için serin, kuru ortamlarda, ışık geçirmeyen ağzı kapalı kaplarda saklanmalı ve yemeklere konulan tuzdaki iyot pişirme ile kayba uğramaması için yemek piştikten sonra tuz konulması gerekmektedir'' denildi.
(ANL-ME-YB)31.05.2011 17:45:58