Eskişehir'de Rıza Demir adlı vatandaşın
Tıp Fakültesi'ndeki
guatr ameliyatı sırasında yanlışlıkla ses tellerinin kesildiği ortaya çıktı. Ameliyat sonrası yaşadığı rahatsızlık üzerine gittiği farklı
hastanede yapılan muayenede ses tellerinin '
felç' olduğu belirlenen Demir, şimdi hem kısık sesle konuşabiliyor hem de konuşmakta zorluk çekiyor. Sürekli
boğaz kuruması,
halsizlik, vücudunun denge bozukluğu ve bağıramama gibi sağlık sorunları yaşayan Demir, ameliyatı yapan Prof. Dr. Ersin Ateş hakkında suç duyurusunda bulundu.
Boğazındaki rahatsızlık sebebiyle 2008 yılında Eskişehir Devlet Hastanesi'nde guatr teşhisi konan Rıza Demir,
Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Demir, gerekli tetkiklerin ardından Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Ateş ve ekibi tarafından ameliyat edildi. Ameliyat sonrası
ses kısıklığı, seste çatallaşma şikâyetleri yaşayan Demir'e, 'normal bir durum bir süre sonra geçer' denildi. İlerleyen zamanlarda hiçbir iyileşme olmaması üzerine Demir, ameliyat olduğu Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'nde Kulak Burun Boğaz bölümündeki muayenesinde, sağ bölümdeki ses tellerinin ameliyat sırasında kalıcı
hasar görmesi üzerine felç (ses teli felci) teşhisi konuldu.
Ardından farklı doktorlara da giden Demir, yapılan muayenelerde 'guatr' ameliyatı sırasında, doktorlarının
ihmal ve dikkatsizliği sonucu ses tellerinin kesilerek ağır hasar gördüğünü, bu nedenle de sesinin kalıcı olarak bozulduğunu öğrendi.
Yaşadıklarına çok üzüldüğünü belirten Demir, sağlıklı olmak için gittiği hastaneden adeta sağlığını kaybederek çıktığını söyledi. Ameliyat sonrası yaşadığı ses kısıklığı nedeniyle doktoruna başvurduğunu belirten Demir, "Doktor, şikayetimin 3 gün sonra düzeleceğini söyledi. Ancak sorun artarak devam etti." dedi.
Avukatı Turgay Balaban aracılığıyla savcılığa başvuran Rıza Demir, Prof. Dr.Erin Ateş ve ameliyat ekibinin taksirli adam
yaralamak suçundan yargılanmasını talep etti. Şüpheli doktorların 'Kasten yaralama' suçundan 3 yıl
hapis istemiyle yargılanmalarını istediklerini belirten Demir'in avukatı Balaban, "Guatr ameliyatlarında birkaç gün süreyle ses kısıklığı yaşanması olasılığı yüzde 1'dir. Müvekkilimin kalıcı ses kısıklığı şikayetinin ameliyattan kaynaklanmadığı doktor raporlarıyla belirlendi. Bu durum ilgili doktorun dikkatsizlik ve ihmali nedeniyle müvekkilimin ses tellerini kesmesi sonucu oluşan kalıcı bir hasardır." dedi.
Bu tür ameliyatlarda her zaman risk olduğunu belirten Prof. Dr. Ateş ise hakkındaki iddiaları kabul etmedi. Bu tür ameliyatların riskli olduğunu belirten Ateş, şu açıklamada bulundu: "Ameliyat iyi geçti.
Sinir kesmesi yok, ama ameliyat sonrası ses kısıklığı vardı. Bu düzenli tedaviyle geçebilirdi. Alınan hücreler için
kanser teşhisi konuldu. Eğer bu hücreler alınmasaydı hasta guatr kanseri olabilirdi. Hastayı kanserden kurtardık. Bu konuda bir hatamız olmadı. İddiaları kabul etmiyorum."