Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhane
Meslek Yüksekokulu
Bitkisel ve Hayvansal Üretim bölümü bünyesinde oluşturulan eğitim ve
uygulama bahçesinde organik
sebze ve
meyve tarımı yapılıyor.
Gümüşhane Valiliğince, üniversiteye aktarılan 4 bin 700 metrekarelik arsada kurulan
Organik Tarım Eğitim ve Uygulama bahçesinde domates,
salatalık, biber,
patlıcan, patates, fasulye,
lahana ve
marul gibi birçok değişik
ürün yetiştiriliyor.
Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özgün Kalkışım, yaptığı açıklamada, Bağlarbaşı mahallesindeki bahçenin bölüm öğrencilerine pratik kazandırılması için uygulama amaçlı kullanıldığını söyledi.
Bahçede
bölge iklimine uygun sebze çeşitlerinin
örtü altı ve açık alan yetiştiriciliği yapıldığını belirten Kalkışım, ''Bahçemizde aynı zamanda lokal kültüvarlar olarak adlandırabileceğimiz, yok olmaya yüz tutmuş meyve çeşitlerini muhafazaya alma amaçlı koleksiyon bahçeleri oluşturmayı hedeflemekteyiz'' dedi.
Organik tarımdaki amacın
toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, insan ve
hayvan sağlığını korumak olduğunu anlatan Kalkışım, ''Organik tarım,
üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Kaliteli ürün elde etmek, kullanılan kimyasalların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, çiftçilerin ve tarımsal işletmelerde çalışan insanların sağlığını korumak, enerji tasarrufu sağlamak, tarım işletmelerindeki maliyeti düşürmek ve bu sayede bölge ekonomisine katkı sağlamak başlıca hedeflerimiz arasındadır'' diye konuştu.
- ORGANİK TARIMDA YAPILMASI GEREKENLER –
Kalkışım, organik tarıma geçiş sürecinde, daha önceki üretim döneminden kalan bitki artıklarının parselden tamamen uzaklaştırılarak toprağın hazırlanması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:
''Ön hazırlığın ardından izleyen yıllarda toprağın havalanmasını sağlayacak, toprağı derinden işlemeyen toprak işleme alet ve ekipmanları kullanılmalıdır. Organik tarımsal üretim yapılacak toprak fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı bozulmamış toprak özelliğinde olmalıdır. Toprak yapısının bozulduğu durumlarda organik tarımda kullanımına izin verilmiş toprak iyileştiricileri kullanılabilinir. Gübrelemede hayvansal
gübre, yeşil gübre ya da çürütülmüş bitkisel atıklar kullanılmalıdır. Bitkiyi gübrelemek yerine toprağı gübreleme hedeflenmelidir.
İlaçlamada kimyasal ilaç kullanımından vazgeçilmeli ve kimyasal pestisitlerin yerine bitkinin ve toprağın verimliliğini ve direncini artırıcı
doğal bitki özlerinden elde edilen ürünler kullanılmalıdır. Yabancı ot kontrolünde doğru ekim - dikim ve sulama yöntemleri kullanılmalıdır. Toprak yapısını iyileştiren ve topraktaki canlı yaşamı destekleyen yöntemler izlenmeli ve toprağın üst kısmını bozan ve verimliliği düşüren anız yakma işleminden vazgeçilmelidir. Bizce,
Türkiye tarımının gelecekte yönelmesi gereken yöntem organik tarımdır.''
(ÖZ-ZAF-AK)04.10.2011 13:47:45