Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde arkeoloji, antropoloji, coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama, sedimantoloji ve araştırma, sanat tarihi araştırma ve
uygulama bölüm laboratuarlarından oluşan
sosyal bilimler laboratuarı açıldı.
MKÜ Rektörü Hüsnü
Salih Güder, bu laboratuarlarla amaçlarının sosyal bilim disiplinlerinde yüksek
öğretim almakta olan gençlerin uygulamalı eğitim imkanı yakalamaları ve bu suretle bilgilerini sahaya çıktıklarında kolaylıkla uygulayabilmelerini temin etmek olduğunu söyledi.
Fen bilimciler olarak insanlığı artık sosyal bilimcilerin yönlendireceğine inandıklarını da belirten Güder, "19. ve 20. yüzyıllarda başını döndürdüğümüz insanlığı artık sosyal bilimciler yönetecektir. Bu bakımdan sosyal bilimci yetiştirmeye, düşünür ve filozof yetiştirmeye son derece ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanması adına sosyal bilimler alanında nitelikli gençlerimizi yetiştirmek, dünyaya kazandırmak, yarınlarımızı da gerek ülkemizin gerekse kurumlarımızın yönetimini onlara teslim etmek bizim için hakkın teslimi anlamında bir sorumluluktur. Biz bu laboratuarları kurarken bu sorumluluğun bilincinde ve farkında olarak bunu yapma gayreti içinde olduk" dedi.
Sosyal bilimlerin
ihmal edilmesi nedeniyle büyük kayıplar verildiğini söyleyen Hatay
Valisi Mehmet
Celalettin Lekesiz ise laboratuar açılışında yaptığı konuşmada, "Sosyal bilimleri atlamak demek insan kaynaklarımızın yetersiz hale gelmesi demek oluyor. İnsan kaynaklarımızın yetersiz hale gelmesi yeni zafiyetlerimizin ortaya çıkması demektir. Bu sorunu o zaman konulan teşhisin sonucunda uygulanan politikaların neticesinde insan kaynaklarımızın yeterli hale gelemeyişini bugün dahi yaşıyoruz. Sosyal
Bilimlere daha önce önem verebilseydik
Türkiye bugün bulunduğu konum itibariyle çok daha farklı bir noktada olabilirdi. Bu nedenle bu açılan laboratuarları önemsiyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi Vali
Celalettin Lekesiz, Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ve Sosyal Bilimler Bölümü'nden bir öğrenci ile kesildi.
Hatay
Mustafa Kemal Üniversitesi bünyesinde açılan sosyal bölümler laboratuarı bünyesinde coğrafya bölümüne ait uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemi laboratuarları, sedimantasyon ve araştırma laboratuarı, arkeoloji bölümüne ait yine öğrenci laboratuarları bulunuyor. Ayrıca buluntuların incelenmesi, restorasyonu ve çizimlerinin yapılabileceği ve korunup muhafaza edilebileceği özel kilitli bir depoda laboratuar bünyesinde bulunuyor.