Antakya'nın Tarihi Uzunçarşı esnaflarında semer ustası Süleyman Kapçak, işsizlikten farklı alanlara yöneldiklerini, artık beşik,
sandalye, topaç, kemer gibi ürünleri satmaya başladıklarını söyledi.
Kapçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda uzunçarşıda 30 semerci olduğunu, fakat şimdi sadece 3 kişi kaldıklarını belirterek, Valilik aracılığıyla Halk Eğitim Merkezi'nde (HEM) bu mesleği devam ettirmek için kurs açıldığını belirtti.
Kursa 9 kişinin
kayıt yaptırdığını belirten Kapçak, bunların çoğu da bu işi yapan arkadaşların ve kendisinin çocuklarından oluştuğunu, HEM'in düzenlediği el sanatları sergisinde de yaptıkları ürünleri sergilediklerini kaydetti.
Semerciliğin zahmetli bir meslek olduğunu, tarımdaki makineleşme ve binek
hayvancılık alanındaki gerileme nedeniyle çok az
sipariş aldıklarını ifade eden Kapçak, şöyle devam etti:
''Bu mesleği 1977 yılında
Kahramanmaraşlı bir ustadan öğrendim. O yıllarda çarşıda 30 semerci vardı. şimdi bu rakam 3'e kadar düştü. Fakat kalanlar da farklı işlerle uğraşmaya başladı. Beşik, sandalye, topaç, kemer, gibi ürünleri işleyip satmaya başladık. Bu mesleğin ayakta kalması zaten çok zor binek hayvan sayısında çok büyük bir düşüş oldu, bu durumda kim semer yaptıracak ki?''
Kapçak, bir semeri üç günde yaptığını, fakat sipariş olması halinde bir günde de yapabileceğini, bunun yanında hamut ve yular da ürettiğini belirterek, ''Malzemenin kaliteli olmasına dikkat ediyorum. Keçe ve deriyi Kahraman Maraş'tan getirtiyorum, tahtayı da burada kendim işliyorum'' diye konuştu.
(KLÇ-RŞ)21.06.2011 10:11:07