Selahattin Özbozkurt - Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde
genç kızların ve ev hanımlarının geleneksel Türk kültürünü yansıtan örgü tekniğiyle yaptığı
iğne oyasının dünya genelinde tanıtılması amacıyla
Kültür ve
Turizm Bakanlığından
destek istenecek.
Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe genelinde hemen hemen her evde genç kızlar ve ev hanımlarının iğne oyası yaptığını söyledi.
Yıllardır geleneksel Türk kültürünü yansıtan örgü tekniğiyle yapılagelen iğne oyasının yörede ev ekonomisine önemli katkıda bulunduğunu belirten Tepebağlı, ürünlere ilginin son dönemlerde arttığını ifade etti.
Tepebağlı, yörede, geçmişte ''boş zamanları değerlendirmek'' ve ''çeyiz oluşturmak'' amacıyla yapılan iğne oyasının dünya genelinde tanıtılması için
Kültür ve Turizm Bakanlığından
yardım istediklerini belirterek, ''El yordamıyla
renk renk ve birbirinden farklı motiflerle üretilen iğne oyalarının sadece
yurt içinde ve bazı ülkelerde değil artık dünya genelinde tanınmasını istiyoruz'' dedi.
Türk halkının üstün zevkini, zekasını, incelik ve yaratıcılığını, genç kız ve kadınların sevdalarını ve hayallerini yansıtan iğne oyalarının güzelliğin ve inceliğin sembolü olduğunu söyleyen Tepebağlı, şöyle konuştu:
''İlçe olmadan adı Namrun olan Çamlıyayla'da, Namrun iğne oyaları, geçmişte UNICEF'in kartpostallarına konu olarak seçilmişti. Bu ilgiyi artırarak ürünleri en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bu konuda özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçerek, kaynak, malzeme, maddi imkan, örnek,
araç ve gereç bakımından yol gösterecek, geleneksel el sanatlarımızın özgünlüğü bozulmadan üretilip çoğaltılarak pazarlanmasını sağlayacak bir uygulamaya geçilmesi için destek isteyeceğiz.''
Tepebağlı, Toros Dağları'nın eteklerinde kurulu bulunan ve yaz aylarında nüfusu 80 bini aşan Çamlıyayla'da her yaştan hanımların yaptığı iğne oyalarının kadınlara ücretsiz tahsis ettikleri Çamder Büfeleri'nde satıldığını kaydeden Tepebağlı, ''Teknolojinin hızla gelişmesi ve zevklerin sürekli değişmesine karşın bu ürünlere olan talep sevindirici'' dedi.
-YENİ VE ÇAĞDAŞ YORUMLAR-
Tepebağlı, iğne oyalarının çeşitli yöntemlerle çoğaltılarak yaygınlaştırılması, yeni ve çağdaş şekilde yorumlanarak uluslararası alanda pazarlanması gerektiğini söyledi.
Sıradan gibi görünen bir motifin ardında binlerce yıllık bir kültür oluşumunun gelenekleri, görenekleri, efsaneleri ve inançları bulunduğunu ifade eden Tepebağlı, şunları kaydetti:
''Yeni kuşaklara ulaşan geleneksel kültürümüzün bir parçası olan iğne oyaları, sadece Türklere özgü bir el sanatıdır.
Anadolu insanı, geleneksel yaşantısının gereği olarak, yaşanmış veya yaşamak istediği duygularını büyük bir içtenlik ve heyecanla iğne oyalarıyla gösteriyor. Yörede üretilen iğne oyaları, adeta birer nağme, sözsüz ifade ve ayrıca bir konuşma aracı olarak kullanılıyor. Kuşaktan kuşağa geçen iğne oyaları, yaşanan çağa tanıklık ediyor.''
(SÖ-AG-ERS-HAN)04.09.2011 10:24:56