2011 –
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, bürokratlara
bürokrasiyi azaltmaları tavsiyesinde bulundu.
2011 yılının dördüncü İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Antalya Valisi Ahmet Altıparmak başkanlığında,
Milli Eğitim Müdürlüğü Başöğretmen Toplantı Salonu'nda yapıldı. 2011 yılı programında 41 proje bulunduğunu bildiren Altıparmak, projeler kapsamında genel ve özel bütçeli kuruluşlar ile mahalli idareler tarafından 2 bin 172 adet iş yürütüldüğünü kaydetti.
Altıparmak, ''Bu projelerin bedelleri toplamı 4,9 milyar TL, 2010 yılı sonuna kadar yapılan harcama 1,8 milyar TL. 2011 yılı ödeneği ise 826 milyon TL'dir. Dönem sonu itibariyle bu ödeneğin 393,9 milyon TL'si harcanmıştır. Bu durumda gelen ödeneğe göre yüzde 78,3 parasal gerçekleşme sağlanmıştır'' dedi.
Altıparmak, 31
Ağustos 2011 tarihi itibariyle, tarım sektöründe 21,4 milyon TL, enerji sektöründe 22,6 milyon TL, ulaştırma sektöründe 110 milyon TL, turizm sektöründe 17,3 milyon TL, eğitim sektöründe 41,2 milyon TL, sağlık sektöründe 5,8 milyon TL ve diğer kamu hizmetleri sektöründe 175,6 milyon TL harcama yapıldığını bildirdi.
Turizm sezonu nedeniyle inşaat yasağı olmasına rağmen, Antalya'nın konut, eğlence, turizm tesisleri gibi alanlarına uzak bölgelerde 12 ay boyunca inşaat çalışması yapılabileceğini belirten Altıparmak, bu şekilde Antalya'da diğer illere göre 4 kat daha fazla iş üretilebileceğini kaydetti.
İşadamlarının bürokrasi konusundaki işleyişte genelde memnun olduğunu ifade eden Altıparmak, bazı bürokratik işlemleri hızlandırmak için gayret sarfettiklerini, ancak yeterli olmadığını kaydetti. Bir
işadamı için bürokratik işlemlere harcanacak 3 ayın çok uzun olduğuna değinen Altıparmak, ''Alt kademelere talimat vererek bürokratik süreyi hızla aşmamız lazım. Yasal olarak buna engel olamıyorsak, iş aşamalarını kısaltmamız, süreci hızlandırmamız lazım'' dedi.
Bürokratlara, işadamlarına yönelik bürokratik engelleri kaldırmaları tavsiyesinde bulunan Altıparmak, şöyle konuştu:
''Yarın biz de vatandaş olacağız. Emekli olunca elinize dosyanızı alıp kendiniz dolaşacaksınız, bekleyeceğiniz kuyrukta canınız sıkılmayacak kadar beklemek için bugünden gayret etmeliyiz. Bu aşamaların kısaltılması noktasında bizden öncekiler gayret gösterselerdi, göstermediler demiyorum, ama bu sıkıntıyı bugün konuşmayacak olacaktık. İşin alanında olan biziz. Biz
teklif götürürsek
Ankara çözüm üretir, orada vatandaşla yüz yüze gelmeyen bürokratın çözüm üretmesini bekleyemeyiz.''
-KÜTÜPHANE UYARISI-
Altıparmak, Tekelioğlu İl Halk
Kütüphanesi'nin durumunun da kötü olduğunu,
restorasyon için İl Özel İdaresi'nin
ödenek çıkarmasını istedi. ''Kütüphane bakımsız, girdiğiniz zaman keyif alacağınız bir yer değilse, bir sorun vardır'' diyen Altıparmak, kütüphanenin canlı tutulması talimatı verdi.
Viyana'daki kütüphaneyi örnek gösteren Altıparmak, Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi'nin
görme engelliler,
işitme engelliler için düzenlenebileceği kaydetti. Altıparmak, ''Bizim kütüphaneler
soğuk bir bina, (Gir de burada kitap oku) demiyor da, (Burada boğulursun, tozdan topraktan) der gibi bir durum var'' dedi.
Alo 179 Turizm Hattı'nın yeterince tanıtılamadığına dikkati çeken Altıparmak, 10 milyona yakın turistin geldiği Antalya'da 70 bin kişinin hattı aramasını yeterli olmadığını dile getirdi.
-ULAŞIM MASTER PLANI BEKLENİYOR-
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa
Akaydın da, koordinasyon kurulunda söz alarak, belediyenin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin 23 projesinden 7'sinin bittiğini, 16'sının ise devam ettiğini bildiren Akaydın, ''Toplam proje tutarı 53 milyon 915 bin TL. Dönem sonuna kadar yapılacak harcama 25 milyon 916 TL'' dedi.
Atatürk Caddesi'nde çevre düzenlemesi yapacaklarını, ihalesinin ileriki günlerde yapılacağını belirten Akaydın, Düden Gençlik Parkı düzenlemesinin ekim ayı sonunda biteceğini söyledi. Akaydın, dünyanın ikinci büyük akvaryumunu temelinin yakın zamanda atılacağını da bildirdi.
Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül'ün, Döşemealtı'na metro yapılıp yapılmayacağını ilişkin sorusu üzerine Akaydın,
ulaşım master planını 2012 ilkbaharında tamamlanmasını beklediklerini, planın Antalya'ya önerdiği değişiklikler çerçevesinde yatırımların yapılacağın açıkladı.
Akaydın, ''Altıncı hissim şunu söylüyor, dünyanın 1 milyon nüfuslu yerinde metro yok. Zannediyorum ihtiyaçlar öyle noktaya gelecek ki körüklü otobüsle
tercihli yol sistemi, metrobüs sistemiyle Antalya'nın ulaşım sisteminin çözüleceğine inanıyorum. Döşemealtı'nı kesinlikle ulaşımda sorunlu bırakmayız'' diye konuştu.
-KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI-
Toplantıda
Kültür Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, müdürlüğün yaptığı çalışmalar hakkında sunum yaptı. Antalya'da 3 bin 1 adet
tescil edilmiş kültür varlığı bulunduğunu bildiren Acar, 14'ü
yerli, 2'si
yabancı arkeolog tarafından yürütülen toplam 16 alanda kazı çalışmasının devam ettiğini kaydetti.
2010 yılı
ocak-eylül döneminde Antalya'ya 8 milyon 332 bin ziyaretçi geldiğini, bu yılın aynı döneminde 9 milyon 369 bin turist geldiğini belirten Acar, turist sayısının geçen yıla oranla 1 milyonun üzerinde arttığını kaydetti.
Acar, Antalya'yı en çok Rus turistlerin tercih ettiğini, Rusya'yı
Almanya,
Hollanda ve İngiltere'nin izlediğini bildirdi.
-YORGUN HERAKLES HEYKELİ-
Vali Ahmet Altıparmak, toplantı çıkışında gazetecilerin, Antalya Müzesi'nde restorasyon çalışmaları süren ''Yorgun Herakles'' heykelinin birleştirilmiş haline ait fotoğrafın bir gazetede yayınlanmasına ilişkin sorularını da yanıtladı.
Heykeli henüz görmediğini ve fotoğrafın nasıl çekildiğini bilmediğini belirten Altıparmak, ''
Gazeteci arkadaşları davet edeceğiz heykeli hep birlikte çekecekler, birleştirme çalışmaları bitsin birlikte yapalım, yarım yamalak olmasın'' dedi.
Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar ise, heykelin müzenin dış demirleri arasından çekilmiş olabileceğini belirterek, ''Biz kimseyi getirip çektirmedik'' diye konuştu.
(VHD-GÜÇ)04.10.2011 14:09:59