Sigara yasağının tüm kapalı mekânlarda
uygulamaya girmesinin ardından bazı işyeri sahiplerinin, dükkânlarının üzerini veya yan yüzlerini değişik mekanizmalarla açarak, sigara içilir hale getirmesinin de yasağa dâhil olduğu belirlendi.
Kayseri İl
Sağlık Müdür Yardımcısı Bilal Kılıç,
tavan veya yan yüzeyleri zaman zaman açık tutulsa dahi, kapalı alan mahiyetindeki bu alanlarda
tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesinin
kanunun ihlali anlamına geleceğini belirtti.
Kayseri İl Tütün Kontrol
Kurulu 2010 yılı çalışmalarını değerlendirmek üzere Geriatri Merkezi
Konferans Salonu'nda
Vali Yardımcısı Azmi Çelik başkanlığında toplandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Azmi Çelik, kurulun en önemli görevlerinden birinin sigara bağımlılığının bir hastalık olarak kabul edilerek bırakılmasını sağlamak olduğunu ve kapalı alanlarda uygulanan sigara yasağını desteklediğini belirtti.
Ardından söz alan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Bilal Kılıç, 2010 yılında tütünle mücadele kapsamında yapılan faaliyetlerle hakkında bilgiler verdi.
Kapalı alan tanımına vurgu yapan Dr. Bilal Kılıç, 4207 Sayılı Kanun uygulamasına ilişkin denetimler esnasında; kapalı alan şeklinde inşa edilen veya düzenlenen bir kısım işyerlerinin, yan yüzeylerinin ya da tavan kısmının açılır-kapanır mekanizmalarla gün içinde zaman zaman açılmak suretiyle açık alan haline getirilmeye çalışıldığı gözlemlendiğini belirtti.
Kılıç, "Bu çerçevede; bilim insanlarının var olan bilimsel kanıtlardan yararlanarak oluşturdukları görüşün, esasen kapalı alan olan bir kısım alanların gün içerisinde açılmasının tütün ürünlerinin zararlı etkilerinden korunmak için yeterli olmadığı şeklindedir. Dolayısıyla, 4207 Sayılı Kanun'un ve 2009/13 sayılı
Başbakanlık genelgesinin amacına uygun olarak, tavanı veya yan yüzeyleri ya da her ikisi birden açılır kapanır bir düzeneğe sahip olan
işletmelerde, bu düzenekler yardımıyla tavan veya yan yüzeyleri zaman zaman açık tutulsa dahi, kapalı alan mahiyetindeki bu alanlarda tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesi mezkur kanunun ihlali anlamına geliyor." dedi.
84 BİN LİRA CEZA
Dr. Bilal Kılıç, 2010 yılı içerisinde Kayseri'de kamu kuruluşu, toplu
taşıma araçları ve özel İşletmelerde toplam 16 bin 43 denetimin yapıldığını söyledi.
63 işletme hakkında
tutanak tutulduğunu, sigara yasağına uymayan 209 kişi ve 63 işletmeye toplamda 84 bin 80 lira
para cezası uygulandığını kaydeden Kılıç, sigara bıraktırma polikliniklerine bin 218 kişinin müracaat ettiğini de belirtti.
Göğüs
Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın ise 2010 yılının tütünle mücadele bakımından iyi bir yıl olarak geçtiğini belirterek, 2011 yılında Ortaöğretimde "Eğitimde Akran Modeli" uygulamasının ortaya konacağını, uygulama kapsamında okullarda tütünle mücadele
ekip ve kolların kurularak öğrencilerin kendi akranlarından
model olacak şekilde, mücadelenin
ortaöğretim yaşlarından itibaren başlatılacağını belirtti.
Kurul üyelerinin kendi yaptıkları çalışmalar ve yapılması gerekenlerle ilgili görüşlerini bildirmesi ile toplantıya son verildi.