İstanbul Teknik
Üniversitesi (İTÜ) ve
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türkiye'nin enerji politikalarına yön verecek
Enerji-
Teknokenti'nin
anlaşmasını
imzaladı. 5 bin metrekarelik alana 4 milyon dolarlık yatırımla yapılacak Enerji-Teknokenti (Enerji AR-GE Üssü), enerji alanında faaliyet gösteren
yerli yabancı çok sayıda
firmaya ev sahipliği yapacak. Yaklaşık 1000 kişinin istihdam edileceği Enerji-Teknokenti'nde dünyanın en önemli konuları arasında yer alan enerji konusunda bilim adamları ile sanayi kuruluşları ortak projeler üretecek.
İTÜ ve TÜGİAD ortaklığıyla kurulacak Enerji Teknokenti'nin anlaşma metni İTÜ Enerji Enstitüsü'nde düzenlenen törenle imzalandı. Törene İTÜ Rektörü Prof. Dr.
Muhammed Şahin, TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çoşkunkan, İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Nazire Peker, İTÜ Enerji Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Altuğ Şişman ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Projenin imza töreninde konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ bünyesinde faaliyette olan, yapımına başlayan ve önümüzdeki yıl tamamlanacak olan AR-GE tesislerine yapılan yatırımların 95 milyon dolar olduğunu dile getirdi. Yatırımların devletin hiçbir desteği olmadan gerçekleştirildiğini belirten Rektör Şahin, yatırımların detaylarını aktardı.
Üniversitesi-
Sanayi işbirliğine önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Muhammed Şahin, Türkiye'nin yaptığı bilimsel araştırmalara rağmen yıllardır sürekli sanayi
transfer eden
ülke olduğunu söyledi. Son yıllarda bu anlamda önemli AR-GE çalışmaları yapıldığını dile getiren Şahin,"Son 2 yıldır tam bir
girişimci üniversite modeli ortaya koyduk. Biz
teknik üniversite olarak yaptığımız araştırmanın ülke ekonomisine katkısı olmasını istiyoruz. Sadece
makale yazarak dünyada şu kadar 17 sıradayız demekle olmuyor." dedi.
Ar-Ge yapacak şirketlerin sıraya girdiğini ve kendilerinin bunları özenle seçtiğini belirten Prof. Dr. Şahin "Şirketlerimiz burada ülke için Ar-Ge yapmak zorundalar. Vergilerden muaf olmak için bu olanakları kullanmak için kullananlara izin vermiyoruz. " dedi.
Yeni YÖK yasasında da girişimci özelliklerini ön plana çıkması gerektiğini belirten Prof. Dr. Şahin "Rekabete açık performansa dayalı bütçeleme sistemi ortaya konulursa bundan ülke kazanacak. Değişim her zaman iyi değildir. Geriye gidecekse yapılmaması daha doğru" diye konuştu.
İTÜ-TÜGİAD arasında imzalanan protokolle temelleri atılan Enerji - Teknokenti gelecek yılın sonuna kadar tamamlanacak. 5 bin metrekare alana kurulacak Enerji Teknokenti'nde yerli-yabancı çok sayıda firma bilim adamlarıyla enerji alanında ortak çalışmalar yürütecek. Devlet desteği alınmadan yapılan teknokentte yaklaşık 1000 kişi yeni teknolojiler üretmek için çalışacak. AR-GE merkezinde görev alan öğrencilerin bursları da firmalar tarafından karşılanacak.