İngiltere'de yaşayan
Müslüman grupların temsilcileri,
İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nı ziyaret etti. İngiltere
Dışişleri Bakanlığı organizasyonuyla gelen 10 kişilik
heyet,
İstanbul ve Bursa'dan sonra İzmir'de çeşitli
sivil toplum kuruluşlarıyla görüşecek.
İngiltere Baş
konsolosluğu Siyaset,
Basın ve Halkla İlişkiler Konsolosu John Riley, İzmir Konsolosu Anthony Willy Buttgieg ile beraber İZTO'ya gelen heyet, Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'la görüştü.
Organizasyon hakkında bilgi veren Konsolos Riley, 2008 yılından bu yana dünyanın çeşitli ülkelere İngiltere'de yaşayan Müslüman grupların temsilcileriyle geziler düzenlediklerini belirtti. Şu ana kadar Orta
doğu ve
Kuzey Afrika'da 17 ülkeyi ziyaret ettiklerini anlatan Riley, İzmir'de de sivil toplum kuruluşları, belediye ve üniversiteleri ziyaret edeceklerini söyledi.
İZTO Başkanı Demirtaş ise Türkiye'de çok kültürlülük ve çeşitli inançlar bulunduğunu belirtti. İzmir'in her türlü inancın birarada yaşayabildiği bir şehir olduğunu anlatan Demirtaş, "İzmir'de yaşayanların hangi dinden olduğunun önemi yok. Avrupa'da son dönemde radikal tepkilerin oluştuğunu üzülerek izliyoruz. Acaba Avrupa'da, Türkiye'deki kadar çok kültürlülük, inançlılık başarılı mı?" dedi.
Konsolos Buttgieg de ailesinin 1813'de İzmir'e geldiğini,
Hristiyan olmasına rağmen hiçbir zorlukla karşılaşmadıklarını söyledi. Buttgieg, "Türkiye'ye âşığım. Hristiyan olduğum için hiçbir ayrımcılıkla karşılaşmadım. Çocukken bayramlarda elini öptüğüm büyüklerimden bayram harçlığı aldım. Burada yaşadığınız birçok hadiseyi, başka yerde yaşayamazsınız. Kalacak yeriniz olmadığında, evlerde en iyi şekilde
misafir edilirsiniz. Ailenizden biri öldüğünde 10 gün boyunca evinizde yemek pişmez, komşular getirir." şeklinde konuştu.
Toplantıda söz alan İngiltere
Ulusal Müslüman Kadınları Danışma Kurulu Üyesi Andleen Razzaq ise Türkiye'yle iyi bir
diyalog kurmak istediklerini söyledi. Türkiye'nin doğu ve
batı değerleri açısından son derece eşsiz bir konumda bulunduğunu belirten Razzaq,
Mısır ve diğer
Kuzey Afrika ülkelerindeki ayaklanmalarla ilgili bir soru üzerine, bu olayların bütün dünyayı etkileyebileceğine dikkat çekti.