İstanbul Büyükşehir Belediyesi,
trafik akışını yönlendirmek için
kavşaklara koyduğu
trafik ışıklarını yeni bir sistemle kurmaya başladı.
Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesince kullanılmaya başlanan
asfalt röntgen çekme ve kesme makinesi ''ASFALTÖR'' ile trafik ışıkları kısa sürede yerlerine yerleştirilerek hizmete alınıyor.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi, Trafik Müdürlüğü ile İstanbul Belediyeler Bakım, Ulaşım,
Sanayi ve
Ticaret AŞ (İSBAK) ortak çalışmasıyla yapılan
uygulamada, trafik aksamıyor ve zamandan tasarruf ediliyor.
Uygulama kapsamında, trafik sinyalizasyon
direklerinin takılacağı kavşağın önce röntgen filmi çekiliyor ve yer altı
kablo, su, veya
doğal gaz borusu olup olmadığı tespit ediliyor.
Buna göre, planlama yapılarak, uygun yer bulunuyor. Daha sonra ASFALTÖR devreye girerek yolu trafiğe kapatmadan, asfaltı kesiyor ve çalışmalar süratle tamamlanıyor.
Normal ölçekte bir sinyalize kavşak imalatı eski teknikle 7 ile 10 gün arasında tamamlanarak hizmete girerken, aynı kavşak ASFALTÖR ile en geç 2 gün içerisinde devreye alınabiliyor.
ASFALTÖR'un sağladığı diğer avantajlar şöyle:
''Eski teknikte, yoğun insan gücü, asfalt kesme ve kompresör kullanılıyordu. Şimdi ise asgari insan gücü, özel tasarımlı ve dev
elmas uçlu bıçaklara sahip Asfaltör kullanılıyor.
Önceden şehir içinde gece çalışması kompresörün çıkarmış olduğu yüksek sesten dolayı yapılamıyordu. Gündüz yapılan çalışmalar da yoğun trafik sıkışıklığına neden oluyordu. Asfaltör ile gece veya gündüz sorunsuz bir şekilde yol çalışmaları yapılıyor.
Eskiden, 40 santimetre genişliğinde 70 santimetre derinliğinde yol kazı çalışmaları yapılıyordu. Bunun sonucunda, dolgu çalışması yapılmasına rağmen asfaltlama çalışması bitinceye kadar araçlar bu kazı noktasına girip çıkmak zorunda kalıyorlardı. Asfaltör ile 12 santimetre genişliğinde 70 santimetre derinliğinde yol kazı çalışması yapılarak bu sorun giderildi.
İstanbul'un yıllık 200 sinyalize kavşak imalatını gerçekleştirebilmek için 5'er kişiden oluşan 8
ekip çalışıyordu. Şu an 4'er kişiden oluşan üç ekip yeterli oluyor.
Önceden, direk temelleri kavşakta hazırlanıyordu. Direklerin dikilebilmesi için temellerin kuruması gerektiğinden 2 gün beklemek zorunda kalınıyordu. Yeni uygulamada ise hazır temel kullanılıyor, aynı gün direkler ve lambalar takılarak, kavşak devreye alınıyor.''
(NAR-DÜR)11.06.2011 16:10:52